Arran dels esdeveniments del passat diumenge 1 d’octubre, constatem que s’han fet realitat les pitjors temences sobre l’actuació de les policies espanyoles, però també hem pogut contemplar l’exemplaritat de la ciutadania catalana i les seves forces de l’ordre i, fins i tot, crec que d’una forma molt merescuda (altra vegada, des del 17 d’agost) els sanitaris i els bombers.
Rebutgem i denunciem contundentment aquelles actuacions i tots els agents implicats, ja sigui per activa com per passiva (com la Casa reial d’Espanya, que no ha sabut defensar una part dels seus súbdits quan s’han vist linxats per unes forces abassegadores). I el nostre reconeixement a la societat catalana amb tots els seus agents, que han sabut gestionar de la manera millor que els ha estat possible a causa de la situació excepcional en què va transcórrer la jornada del diumenge.
Ara toca defensar la decisió presa amb les urnes; pot ser de forma mediada o de forma unilateral, però el diàleg i l’acció només es poden centrar en la transició de la pertinença a l’Estat espanyol a la proclamació de la República catalana. Continuem treballant per construir el nostre país i espolsar-nos el jou autoritari, implacable, antidemocràtic (o, com s’ha vingut a expressar “demofòbic”) d’un Estat espanyol ancorat en una època històrica anterior als drets humans i civils.