ELS FETS

DELS APÒSTOLS

12

Empresonament de Pere i alliberament miraculós

1 Per aquell temps, el rei Herodes emprengué la persecució d'alguns membres de l'església.
2 Va fer matar amb espasa Jaume, el germà de Joan,
3 i veient que això agradava als jueus, hi va afegir la detenció de Pere, coincidint amb els dies dels àzims.
4 Després d'agafar-lo el va tancar a la presó, sota la guàrdia de quatre esquadres de soldats, amb el propòsit de fer-lo comparèixer en públic després de la Pasqua.
5 De manera que tenien Pere ben guardat a la presó; però l'església dirigia una oració constant a Déu a favor d'ell.
6 La nit anterior al dia que Herodes volia fer-lo comparèixer, Pere dormia entre dos soldats, lligat amb dues cadenes, i fora la porta hi havia sentinelles que guardaven la cel·la.
7 De sobte, es va presentar un àngel del Senyor i la cel·la va quedar il·luminada. Llavors va despertar Pere donant-li un cop al costat i li digué: "Alça't de pressa." Les cadenes li caigueren de les mans
8 i l'àngel li digué: "Posa't el cinturó i les sandàlies." Així ho va fer. Després li diu: "Cobreix-te amb el meu mantell i segueix-me."
9 Pere va sortir darrere d'ell sense saber si era real el que li succeïa per obra de l'àngel, perquè li semblava que tenia una visió.
10 Travessant la primera i la segona guàrdia, van arribar a la porta de ferro que dóna a la ciutat, i aquesta se'ls va obrir tota sola. En ser a fora, es van encaminar per un carrer i, tot d'una, l'àngel va desaparèixer.
11 I Pere, tornant en sí, digué: "Ara sé del cert que el Senyor ha enviat el seu àngel i m'ha alliberat de les mans d'Herodes i de tot allò que el poble jueu estava esperant."
12 Ja conscient, es va dirigir a casa de Maria, la mare de Joan, que duu per sobrenom Marc, on hi havia un bon nombre de germans reunits en oració.
13 Quan ell va trucar a la porta del carrer, una criada que es dia Rode va sortir a veure qui era,
14 i així que va reconèixer la veu de Pere va tenir tanta alegria que, en comptes d'obrir la porta, se'n va anar corrents a dir als de dins que Pere era a la porta.
15 Però ells li digueren: "Estàs boja." Però ella tant insistia que era veritat que ells li digueren: "Déu ser el seu àngel."
16 Mentrestant Pere seguia trucant; i quan van obrir i el veieren es van quedar parats.
17 Llavors Pere els va indicar per signes que callessin i els contà com el Senyor l'havia tret fora de la presó, i digué: "Feu saber tot això a Jaume i als germans." I sortint d'allí se n'anà en un altre indret.
18 Quan es va fer de dia, es produí un aldarull, i no pas petit, entre els soldats, sobre el que realment havia passat amb Pere.
19 Herodes el va fer buscar, i com que no el van trobar, va fer processar i executar els guardes. Després va baixar de Judea a Cesarea i s'hi va quedar.

La mort d'Herodes

20 Herodes estava enutjat contra els habitants de Tir i Sidó, però ells, de comú acord, es van presentar davant seu després de guanyar-se el favor de Blast, majordom del rei, i van demanar una solució pacífica, ja que la seva regió es proveïa de la del rei.
21 El dia convingut, Herodes, revestit amb el mantell reial i assegut a l'Estrada, els va dirigir un discurs,
22 i el poble cridava exaltat: "És veu de Déu, i no pas d'home!"
23 En aquell instant, un àngel del Senyor el colpí amb una malaltia, perquè no donava l'honor a Déu, i va morir rosegat pels cucs.
24 Mentrestant el missatge del Senyor creixia i es multiplicava.
25 Bernabé i Saule, un cop acomplert el seu servei, van tornar a Jerusalem, i es van endur amb ells Joan, el que duu el sobrenom de Marc.