JOSUÈ

 1

 

 

Déu elegeix Josuè

1 Després de la mort de Moisès, servent del Senyor, s’esdevingué que el Senyor va parlar a Josuè, fill de Nun, ajudant de Moisès, i li digué:
2 “Moisès, el meu servent, és mort. Ara, doncs, alça’t i passa el Jordà, tu i tot aquest poble, cap a la terra que dono als fills d’Israel.
3 Tot lloc que la planta del vostre peu trepitgi, us el dono, tal com vaig dir a Moisès.
4 Des del desert i el Líban fins al gran riu, l’Eufrates, el país sencer dels hitites, i fins a la Mar Gran, on es pon el sol, seran els vostres territoris.
5 Ningú no et podrà resistir tots els dies de la teva vida; de la mateixa manera que vaig ser amb Moisès seré amb tu; no et deixaré ni et desempararé.
6 Sigues valent i ferm, perquè tu faràs que aquest poble entri en possessió de la terra que vaig jurar donar als seus avantpassats.
7 Cal que siguis valent i et mantinguis ferm per poder complir tota la llei que el meu servent Moisès et va prescriure. No te n’apartis ni cap a la dreta ni cap a l’esquerra, a fi que tinguis èxit a tot arreu on vagis.
8 Que aquest llibre de la llei no s’aparti dels teus llavis; medita-la nit i dia, per poder actuar d’acord amb tot allò que hi és escrit, perquè així reeixiràs en allò que emprenguis, i tot t’anirà bé.
9 Sóc jo qui t’ha manat: Sigues valent i ferm, no tinguis por ni t’acovardeixis, perquè el Senyor, el teu Déu, és amb tu arreu on vagis”

Preparatius per a la conquesta

10 Llavors Josuè va manar a tots els magistrats del poble:
11 “Recorreu el campament i doneu aquesta ordre a la gent: Prepareu les provisions, perquè d’aquí a tres dies passareu el Jordà, per anar a prendre possessió de la terra que el Senyor, el vostre Déu, us dóna.”
12 Josuè es va dirigir als rubenites, als gadites i a la mitja tribu de Manassès, i els va dir:
13 “Recordeu l’ordre que Moisès, servent del Senyor, us va donar, quan digué: ‘El Senyor us concedeix a vosaltres el descans i us ha donat aquesta terra’.
14 Les vostres dones, els vostres fills i el vostre bestiar es quedaran al territori que Moisès us va donar en aquesta banda del Jordà. Però vosaltres, tots els guerrers valents, passareu armats al davant dels vostres germans i els donareu ajut,
15 fins que el Senyor concedeixi el repòs als vostres germans, com ha fet amb vosaltres, i entrin en possessió de la terra que el Senyor, el vostre Déu, els dóna. Llavors podreu tornar al territori que us pertany i l’ocupareu; aquest que Moisès, el servent del Senyor, us va donar en aquesta banda del Jordà, cap a on neix el sol.”
16 Ells van respondre a Josuè així: “Nosaltres complirem tot el que tu ens manis i anirem allà on tu ens enviïs.
17 De la mateixa manera que vam obeir en tot Moisès, t’obeirem a tu. Només que el Senyor, el teu Déu, sigui amb tu com va ser amb Moisès.
18 Tot aquell qui es rebel•li contra el que tu dius i no vulgui obeir les teves ordres, morirà. Tu sigues valent i ferm.”