JEREMIES

 46

 

Profecies contra les nacions

1 Revelació, de part del Senyor, que fou adreçada al profeta Jeremies referent a les nacions.

Contra Egipte. La desfeta de Carquemix

2 Per a Egipte: Sobre l’exèrcit del faraó Necó, rei d’Egipte, que era acampat vora el riu Eufrates, a Carquemix, i que fou vençut per Nabucodonosor, rei de Babilònia, l’any quart de Joiaquim, fill de Josies, rei de Judà.
3 Prepareu escut i rodella i llanceu-vos al combat!
4 Enganxeu els cavalls i munteu, vosaltres, els combatents! Poseu-vos els elms i arrenglereu-vos! Poliu les llances i revestiu-vos les cuirasses!
5 Com és que els veig espaordits i reculant? Els seus herois són derrotats i fugen a la desbandada, sense mirar enrere; el terror impera arreu –diu el Senyor.
6 Els més ràpids no poden fugir, ni escapar-se els més valents. Al nord, vora el riu Eufrates, ensopeguen i cauen!
7 Qui és aquest que es desborda com el Nil, amb les aigües impetuoses com riuades?
8 És Egipte; es desborda com el Nil i com riuades d’aigües violentes, i diu: “Pujaré, cobriré la terra, destruiré les ciutats i els qui hi habiten!
9 Que avanci la cavalleria! Que els carros ataquin amb fúria! Que surtin els valents de Cuix i de Put que empunyen l’escut, la gent de Lud, que tiben l’arc!
10 Aquest és un dia per al Senyor, Déu dels exèrcits, un dia de revenja per a venjar-se dels seus enemics; i l’espasa devorarà i es sadollarà, s’embriagarà amb la seva sang, perquè és un sacrifici per al Senyor, Déu dels exèrcits, en terres del nord, prop del riu Eufrates.
11 Puja a Galaad a buscar bàlsam, verge, filla d’Egipte! En va multiplicaràs els remeis: res no podrà curar-te!
12 Les nacions ja coneixen la teva ignomínia, els teus clams han omplert la terra, perquè els guerrers ensopeguen l’un contra l’altre i cauen tots dos plegats.”

La invasió d’Egipte

13 Revelació que el Senyor va comunicar al profeta Jeremies sobre l’arribada de Nabucodonosor, rei de Babilònia, que vindria per a assolar el país d’Egipte:
14 “Anuncieu-ho a Egipte, proclameu-ho a Migdol, feu-ho saber a Menfis i a Dafne. Crideu: Alça’t i prepara’t, que l’espasa devasta al teu entorn!
15 Com és que han caigut per terra els teus forçuts? No han pogut resistir, perquè el Senyor els ha envestit.
16 Ell ha fet que una munió ensopeguessin i caiguessin l’un sobre l’altre, i es diuen: Alcem-nos i tornem al nostre poble, allà on hem nascut, lluny de l’espasa irresistible!
17 Criden allà: Faraó, rei d’Egipte, molt de soroll i una pèrdua de temps!
18 Per vida meva, diu el Sobirà, el qui du per nom «Senyor Totpoderós», juro que com s’alça el Tabor entre les muntanyes, com el Carmel arran del mar, així vindrà.
19 Prepara’t estris de transhumants, filla sedentària d’Egipte, perquè Memfis esdevindrà una desolació, terra devastada, sense habitants.
20 Egipte és una vedella magnífica, però s’acosta el tàvec del nord, que ja se li ve al damunt.
21 Els mateixos mercenaris que té a dins són com vedells d’estable, que també es giren d’esquena: fugen plegats sense aturar-se, perquè els ha caigut damunt el dia de la seva desgràcia, el temps del seu càstig.
22 La seva remor s’escamparà com el xiulet d’una serp, perquè s’acostaran en formació de combat, vindran amb destrals, com els qui tallen arbres.
23 Abatran el seu bosc –diu el Senyor– encara que sigui impenetrable, ja que són més nombrosos que les llagostes, que no es poden comptar.
24 Serà avergonyida, la filla d’Egipte; serà lliurada en mans del poble del nord.
25 El Senyor Totpoderós, el Déu d’Israel, ha dit: Mireu, jo castigaré Amon, el déu de Tebes, i el faraó. L’Egipte amb els seus déus i els seus reis, el faraó i els qui confien en ell.
26 I els lliuraré en mans d’aquells qui els volen matar, en mans de Nabucodonosor, rei de Babilònia, i en mans dels seus servidors. Però després Egipte tornarà a ser habitat com en els temps anteriors –diu el Senyor.

El Senyor salvarà el seu poble

27 Però tu no tinguis por, servent meu Jacob, no t’espantis, Israel, perquè jo et deslliuraré de la terra llunyana, i deslliuraré la teva descendència del país de l’exili. I Jacob tornarà per viure en pau i tranquil, sense que ningú l’inquieti.
28 Tu no temis, servent meu Jacob –diu el Senyor–, perquè jo sóc amb tu; exterminaré totes les nacions per on t’he dispersat, però a tu no et faré desaparèixer del tot, sinó que et castigaré amb moderació, perquè no et puc disculpar.”