JEREMIES

 37

 

 

El rei Sedecies consulta Jeremies

1 En lloc de Jeconies, fill de Joiaquim, va regnar el rei Sedecies, fill de Josies, a qui el rei de Babilònia, Nabucodonosor, havia posat per rei al territori de Judà.
2 Però ni ell ni els seus servidors, ni la gent del país, no van obeir els missatges que el Senyor havia tramès per mitjà del profeta Jeremies.
3 El rei Sedecies va enviar Jucal, fill de Xelemià, i el sacerdot Sefanià, fill de Maasseià, al profeta Jeremies perquè li diguessin: “Et demano que preguis per nosaltres davant el Senyor, el nostre Déu.”
4 En aquell moment Jeremies es movia lliurement entre el poble, ja que encara no l’havien detingut.
5 L’exèrcit del faraó havia sortit d’Egipte, i quan els caldeus que assetjaven Jerusalem van saber la notícia, es van retirar.
6 Llavors la paraula del Senyor va ser adreçada al profeta Jeremies en aquests termes:
7 “Això diu el Senyor, el Déu d’Israel: Aquesta és la resposta que heu de donar al rei de Judà que us ha enviat a consultar-me: L’exèrcit del faraó, que havia sortit per ajudar-vos, ja ha tornat al seu país d’Egipte.
8 I els caldeus tornaran aquí, atacaran aquesta ciutat, la prendran i hi calaran foc.”
9 Això diu el Senyor: “No us enganyeu vosaltres mateixos pensant: Els caldeus es retiraran i ens deixaran; perquè no se n’aniran.
10 I encara que derrotéssiu tot l’exèrcit dels caldeus que us ataquen, i només els quedessin homes malferits, aquests s’aixecarien de les seves tendes i calarien foc a la ciutat.”

Empresonament de Jeremies

11 Succeí que mentre l’exèrcit dels caldeus s’anava retirant de davant Jerusalem a causa de les tropes del faraó,
12 Jeremies sortia de Jerusalem per anar al territori de Benjamí, a fi d’assistir a un repartiment entre la seva gent.
13 Però quan va arribar a la porta de Benjamí, un capità de la guàrdia que estava allí, anomenat Irià, fill de Xelemià, fill d’Hananià, va detenir el profeta Jeremies tot dient: “Tu et vols passar als caldeus!”
14 Jeremies va contestar: “És fals! Jo no em vull passar als caldeus!” Però Irià no se’l va creure, sinó que va agafar Jeremies i el va portar a les autoritats.
15 Aquestes, enfurismades contra Jeremies, el van apallissar i el van empresonar a la casa de l’escriba Jehonatan, que havien convertit en presó.
16 Així va entrar Jeremies al calabós del soterrani i s’hi va estar molt de temps.

Entrevista amb el rei Sedecies

17 D’allà, el rei Sedecies el va fer treure i el va interrogar en secret a casa seva, i li digué: “Hi ha cap paraula del Senyor?” Jeremies respongué: “Sí que n’hi ha.” I va afegir: “Tu seràs lliurat a mans del rei de Babilònia.”
18 A més, Jeremies digué al rei Sedecies: “En què t’he faltat a tu, o als teus servidors, o a aquest poble, que m’has tancat a la presó?
19 On són els profetes que us profetitzen que el rei de Babilònia no vindria contra vosaltres ni contra aquest país?
20 Ara, doncs, escolta, rei i senyor meu, i accepta la súplica que et presento: No em facis tornar a casa de Jehonatan l’escriba, perquè m’hi moriria.”
21 Llavors el rei Sedecies va donar l’ordre que li portessin cada dia un pa del carrer dels forners, fins que s’acabés tot el pa de la ciutat. Així va romandre Jeremies al pati de la guàrdia.