JEREMIES

 1

 

Presentació

1 Paraules i fets de Jeremies, fill d’Hilquiahu, un dels sacerdots que vivien a Anatot, a la terra de Benjamí.
2 Jeremies rebé la revelació del Senyor en temps de Josies, fill d’Amon, rei de Judà, durant l’any tretzè del seu regnat.
3 També la va rebre durant el regnat de Joiaquim, fill de Josies, rei de Judà, fins a la fi de l’any onzè de Sedecies, fill de Josies, rei de Judà, és a dir, fins a la deportació de Jerusalem, el mes cinquè.

El Senyor crida Jeremies

4 La paraula del Senyor em va ser dirigida en aquests termes:
5 “Abans que et formés en el ventre de la teva mare et vaig escollir, i abans que naixessis et vaig consagrar; t’he posat per profeta de les nacions.”
6 Jo vaig contestar: “Ai, Senyor, Déu meu; si jo no sé parlar! No sóc més que un noi.”
7 I el Senyor em va dir: “No diguis que només ets un noi, perquè aniràs a tots els qui jo t’enviaré i diràs tot el que jo et manaré.
8 No tinguis por davant d’ells, perquè jo sóc amb tu per protegir-te” –ha dit el Senyor.
9 Llavors el Senyor va allargar la mà, em va tocar els llavis i em digué: “Mira, he posat les meves paraules a la teva boca.
10 Compte, perquè jo avui t’estableixo sobre les nacions i els reialmes per a arrencar i destruir, per a enderrocar i arrasar, i també per a edificar i plantar.”

Les dues visions

11 Després vaig tenir una revelació del Senyor que deia: “Què veus, Jeremies?” Vaig contestar: “Veig una branca d’ametller.” [L’arbre vigilant.]
12 I el Senyor em digué: “Has vist bé; perquè jo vetllo per la meva paraula a fi que es compleixi.”
13 Vaig tenir una segona revelació del Senyor que deia: “Què veus?” I vaig contestar: “Una olla bullent que s’aboca des del nord.”
14 El Senyor em digué: “Des del nord s’abocarà el mal sobre tots els habitants del país.
15 Perquè heus aquí que vaig a convocar totes les tribus dels reialmes del nord –diu el Senyor–, perquè vinguin i cada reialme posi el seu tron a l’entrada dels portals de Jerusalem i davant de les seves muralles, tot a l’entorn, i davant de totes les ciutats de Judà.
16 I per causa de tota la seva maldat pronunciaré la meva sentència contra ells, perquè m’han deixat a mi i cremen encens a uns déus estranys i adoren l’obra que han fet les seves pròpies mans.”

Déu promet el seu ajut

17 “Tu, doncs, cenyeix-te els lloms, alça’t i digues-los tot allò que jo et diré. No t’acovardeixis davant d’ells, no sigui que jo t’hagi de confondre al seu davant.
18 Mira que avui et poso com una ciutadella inexpugnable, com una columna de ferro, com una muralla de bronze enfront de tota aquesta terra, enfront dels reis de Judà, dels seus prínceps, dels seus sacerdots i de tota la gent del poble.
19 Ells lluitaran contra tu, però no et venceran, perquè jo sóc amb tu per guardar-te” –ha dit el Senyor.