ISAÏES

 58

 

 

El dejuni agradable al Senyor

1 Clama fort i no t’aturis, alça la veu com una trompeta! Denuncia al meu poble el seu delicte, i a la casa de Jacob els seus pecats!
2 Cert que em busquen dia rere dia i es deleixen per conèixer els meus camins, com si fos un poble que practiqués la justícia i no oblidés la llei del seu Déu. Em demanen lleis justes, i els agrada estar prop de Déu,
3 però diuen: “Com és que dejunem i tu no ho veus, que ens humiliem i tu no ho saps?” Mireu, el mateix dia que feu dejuni seguiu fent negocis, i exigiu als vostres mossos que facin més feina.
4 A més, feu el dejuni entre discussions i baralles i donant cops de puny injustament. Deixeu de dejunar com ho feu avui, si voleu fer sentir la vostra veu a l’altura!
5 ¿És així el dejuni que a mi em plau: un dia que l’home afligeixi la seva ànima, que inclini el cap com un jonc i amb el cilici s’ajegui a la cendra? ¿D’això en dieu dejuni i dia agradable al Senyor?
6 ¿No serà més aviat, el dejuni que a mi em plau, desfer els lligams de maldat, deslligar les corretges del jou, deixar lliures els oprimits i trencar tots els jous?
7 ¿No serà compartir el teu pa amb el famolenc i acollir a casa teva els pobres vagabunds? ¿No serà que quan vegis un que no té roba el vesteixis i que no et desentenguis del teu germà?
8 Llavors sí que brillarà la teva llum com l’aurora, i la teva guarició vindrà de pressa; la teva justícia caminarà davant teu i et seguirà la glòria del Senyor.
9 Llavors invocaràs el Senyor i ell t’escoltarà; li demanaràs auxili i ell et dirà: “Sóc aquí.” Si apartes de tu tota mena de jou i deixes d’assenyalar amb el dit i no dius més infàmies,
10 si et dones tu mateix al famolenc i satisfàs l’ànima afligida, llavors la teva llum s’alçarà d’entre les tenebres, i la teva foscor serà com el migdia.
11 El Senyor et guiarà sempre, en terrenys secs saciarà la teva ànima i enfortirà els teus ossos; esdevindràs com un jardí ben regat, com una deu d’aigua que mai no s’estronca.
12 Els teus reedificaran les ruïnes antigues; tu edificaràs sobre els fonaments de segles passats i seràs anomenat reparador d’esberles, restaurador de carrers habitables.

Sobre el dissabte

13 Si atures les teves activitats en dissabte, si deixes de fer els teus negocis en el meu dia sant i consideres el dia de repòs com una delícia, una consagració honorable al Senyor; si el respectes no fent la teva conveniència ni buscant el teu plaer ni tractant els teus afers,
14 llavors trobaràs en el Senyor la teva delícia, i jo et faré cavalcar per les altures de la terra i t’alimentaré de l’heretat del teu pare Jacob, perquè la boca del Senyor ho ha promès.