ISAÏES

 45

 

Cir, l’ungit del Senyor

1 Això diu el Senyor al seu ungit, a Cir, la dreta del qual sosté perquè sotmeti davant seu les nacions i desarmi els reis; perquè obrin davant d’ell les portes de bat a bat i ja mai més no siguin tancades:
2 “Jo aniré davant teu i aplanaré els obstacles; esbotzaré les portes de bronze i faré saltar els forrellats de ferro.
3 Et donaré els tresors ocults i les riqueses ben amagades, perquè sàpigues que jo sóc el Senyor, el Déu d’Israel, que et crido pel teu nom.
4 Per amor del meu servent Jacob, i a causa d’Israel, el meu escollit, t’he cridat pel teu nom, t’he donat un títol, tot i que tu no em coneixies.
5 Jo sóc el Senyor, i no n’hi ha d’altre. Fora de mi no existeix cap Déu! Jo t’he cenyit, a tu que no em coneixes,
6 perquè tothom sàpiga, des d’on neix el sol fins a on es pon, que no hi ha ningú, fora de mi: Jo sóc el Senyor, i no n’hi ha d’altre!
7 Jo formo la llum i creo les tenebres, dono el benestar i porto la desgràcia; jo, el Senyor, faig tot això!

El poder sobirà del Senyor

8 Regalima, cel, des de dalt, i que els núvols vessin la victòria, que s’obri la terra i floreixi la salvació i alhora broti la justícia: Jo, el Senyor, que ho he creat!
9 Ai d’aquell qui discuteixi amb qui l’ha format, simple gerra d’entre els atuells de terrissa! ¿És que l’argila pot dir al terrisser: “Què fas?”, o la seva obra: “No tens traça!”?
10 Ai d’aquell qui diu al pare: “Per què engendres?”, o a la mare: “Per què infantes?”
11 Això diu el Senyor, el Sant d’Israel, el seu creador: “¿Em voleu qüestionar sobre les coses del futur, donar-me ordres sobre els meus fills i sobre les obres de les meves mans?
12 Jo he fet la terra i he creat els homes que hi viuen; jo, amb les meves mans, he desplegat el cel i he ordenat tota l’estelada.
13 Jo he fet aparèixer Cir per triomfar, i faig planers tots els seus camins: ell reedificarà la meva ciutat i deslliurarà els meus desterrats, sense preu ni rescat”, diu el Senyor Totpoderós.

Israel salvat pel Senyor

14 Això diu el Senyor: “Els agricultors de l’Egipte, els comerciants d’Etiòpia i la gent de Sebà, homes corpulents, es rendiran a tu i seran teus; marxaran darrere teu, desfilaran encadenats, es prosternaran al teu davant, et suplicaran i diran: Déu només es troba en tu, i no existeix cap altra divinitat!”
15 Realment, tu ets un Déu amagat, Déu d’Israel, salvador!
16 Tots alhora han quedat coberts de confusió i vergonya; han marxat coberts d’ignomínia, aquests fabricants d’ídols!
17 Però Israel serà salvat pel Senyor, amb una salvació perpètua; mai més no patiràs vergonya ni confusió, en tots els segles que vindran.
18 Perquè això diu el Senyor, creador del cel, l’únic Déu, el qui ha format la terra i l’ha feta, el qui l’ha fonamentada i no l’ha creada com un caos, sinó per a ser habitada: “Jo sóc el Senyor, i no n’existeix cap més!”
19 No he parlat en secret, en algun lloc amagat de la terra; mai no he dit a la nissaga de Jacob: “Busqueu-me en el caos.” Jo, el Senyor, parlo justament i anuncio el que és recte.

El Senyor i els ídols de Babilònia

20 Aplegueu-vos i veniu, acosteu-vos tots alhora, els supervivents de les nacions! No tenen seny els qui passegen els ídols de fusta i preguen a déus que no poden salvar.
21 Declareu, exposeu les proves, delibereu junts. Qui ha fet saber això amb anticipació? Qui ho ha declarat des dels temps remots? ¿No he estat jo, el Senyor? Ningú no és Déu sinó jo; de Déu lleial i salvador, no n’hi ha cap fora de mi.
22 Gireu-vos cap a mi i sereu salvats, tots els termes de la terra! Perquè jo sóc Déu i no n’existeix cap altre.
23 Ho he jurat per mi mateix i de la meva boca ha sortit paraula vertadera que no serà revocada: Davant meu s’agenollarà tothom, i tota llengua jurarà per mi.
24 Tothom dirà: “Només en el Senyor es troba lleialtat i força”; i vindran a ell, avergonyits, tots els qui l’havien combatut.
25 En el Senyor seran reivindicats, i en ell es gloriaran tots els descendents d’Israel!