GÈNESI

 40 

 

                             

Josep interpreta dos somnis


1 Després d’aquests fets, succeí que el coper i el flequer del rei d’Egipte van cometre una falta contra el seu amo.

2 El faraó es va enutjar amb els seus dos oficials, el coper major i el flequer major,

3 i va fer que fossin arrestats a la casa del cap dels guardes, a la presó on Josep estava pres.

4 El cap dels guardes va designar Josep com a encarregat del lloc on ells eren perquè els atengués durant el temps que estiguessin presos.

5 Succeí que, el coper i el flequer del rei d’Egipte, tots dos, mentre estaven detinguts a la presó, en una mateixa nit van tenir cada un d’ells un somni, i cada somni tenia el seu propi sentit.

6 Al matí, quan Josep va anar a veure’ls, va notar que estaven preocupats.

7 Llavors va preguntar als oficials del faraó que estaven detinguts amb ell a casa del seu amo: “Per què feu mala cara avui?”

8 Ells li van contestar: “Hem tingut un somni, i no trobem ningú que ens l’expliqui.” Josep els digué: “No és Déu qui dóna les interpretacions? Conteu-m’ho, doncs, a mi.”

9 Llavors el coper major va explicar a Josep el seu somni així: “Vet aquí que en el meu somni tenia un cep davant meu,

10 i en el cep hi havia tres sarments, i així que brotava floria i donava raïms ja madurs.

11 Jo tenia a la mà la copa del faraó, i prenent els raïms els exprimia dins la copa del faraó, i posava la copa a la seva mà.”

12 Josep li digué: “Aquí tens l’explicació: els tres sarments signifiquen tres dies.

13 D’aquí a tres dies, el faraó et farà alçar el cap, et restituirà en el teu càrrec, i tu posaràs la copa del faraó a la seva mà, igual com feies abans, quan eres el seu coper.

14 Quan et vagi tot bé, tingues la bondat de recordar-te de mi, i fes-me el favor de recomanar-me al faraó, i així em faràs sortir d’aquesta casa.

15 Perquè, de fet, em van raptar de la terra dels hebreus, i aquí tampoc no he fet res perquè em tanquin en aquesta presó.”

16 El flequer major s’adonà que era una bona interpretació i digué a Josep: “Heus aquí també el meu somni: jo duia damunt del cap tres paneres de pa blanc.

17 A la panera de dalt hi havia tota mena de pastes de les que acostuma a menjar el faraó, però els ocells se les estaven menjant de la panera que duia al meu cap.”

18 Josep li digué: “Aquí tens l’explicació: les tres paneres signifiquen tres dies.

19 D’aquí a tres dies, el faraó farà alçar el teu cap de damunt teu, et penjarà dalt d’un arbre i els ocells es menjaran la teva carn de damunt teu.”

20 I succeí que al tercer dia, que era l’aniversari del faraó, aquest va fer un convit a tots els seus funcionaris, i davant dels seus servidors va alçar el cap del coper major i del flequer major.

21 Al coper major el va restituir en el seu càrrec, i aquest va posar la copa a la mà del faraó;

22 però al flequer major el va penjar, tal com Josep els ho havia interpretat.

23 Però el coper major no es va recordar més de Josep, i el va oblidar.