EZEQUIEL

 27

 

Tir, una gran nau. Complanta

1 Vaig rebre una revelació del Senyor que deia:
2 “Tu, fill d’home, entona una complanta sobre Tir.
3 Digues a Tir, la ciutat emplaçada a les entrades de la mar que mercadeja amb els pobles de moltes costes: Això diu Déu, el Senyor: Ah, Tir, tu has dit: Jo sóc una nau de perfecta bellesa!
4 Els teus límits abastaven el confí dels mars; els teus constructors et van fer d’una bellesa perfecta.
5 Amb xiprers de Senir, van construir tot el casc; van portar cedres del Líban per a fer els teus pals.
6 Amb alzines de Basan, van fer els teus rems. El teu pont, amb incrustacions de vori i fusta de boix de les illes de Quitim.
7 Les teves veles eren de lli brodat d’Egipte, i et servien de senyera; el teu tendal, de porpra i d’escarlata de les illes d’Elixà.
8 Homes de Sidó i d’Arvad eren els teus remers; els més experts que hi havia en tu, Tir, et feien de pilots.
9 Amb tu tenies la gent més experimentada de Guebal per a reparar les avaries. Tots els vaixells del mar, amb les seves tripulacions, venien per comerciar amb les teves mercaderies.
10 Gent de Pèrsia, de Lud i de Put servien en el teu exèrcit com a combatents. Penjaven dintre teu escuts i cascos, que et donaven esplendor.
11 Els oriünds d’Arvad, junt amb el teu exèrcit, feien guàrdia dalt de les muralles, per tot l’entorn, i els de Gammad, dalt de les torres. Aquests penjaven els escuts als teus murs, tot al voltant, i completaven la teva bellesa.”

Tir, gran mercat mundial

12 “Tarsis negociava amb tu per l’abundància de tota mena de riqueses: et pagaven les mercaderies amb plata, ferro, estany i plom.
13 Javan, Tubal i Mèixec també traficaven amb tu: et pagaven les mercaderies amb esclaus i objectes de bronze.
14 Els de la casa de Togarmà et pagaven les mercaderies amb cavalls de tir, corsers i mules.
15 Els fills de Dedan comerciaven amb tu; moltes illes feien negoci amb el teu comerç, i et pagaven amb ullals d’ivori i fusta de banús.
16 Síria comerciava amb tu per l’abundància dels teus productes: et pagaven les teves mercaderies amb carboncles, porpra, brocats, lli, corall i robins.
17 Judà i el país d’Israel comerciaven amb tu, amb blat de Minnit i Panag, i et pagaven les mercaderies amb mel, oli i bàlsam.
18 També Damasc, per l’abundància dels teus productes, per l’abundància de tota mena de riqueses, comerciava amb tu amb vi d’Helbon i llana de Sahar.
19 Vedan i Javan, des d’Uzal, concorrien als teus mercats per negociar amb ferro forjat, canyella i canya olorosa.
20 Dedan comerciava amb tu amb gualdrapes per a les cavalleries.
21 Aràbia i tots els prínceps de Quedar eren els teus proveïdors: comerciaven i et pagaven amb anyells, moltons i bocs.
22 Els mercaders de Saba i de Ramà traficaven amb els perfums de millor qualitat, amb tota mena de pedres precioses i or, que negociaven en els teus mercats.
23 Haran, Canné i Edèn, i els mercaders de Saba, d’Assur i de Quilmad, també comerciaven amb tu;
24 ells et subministraven articles de luxe: mantells de porpra i teixits brocats, tapissos multicolors i cordes ben trenades i fortes, a canvi de les teves mercaderies.”

Naufragi de Tir

25 “Les naus de Tarsis eren com les caravanes, per al teu comerç. Així anaves plena i curulla al màxim pel mig dels mars.
26 Els teus remers t’han portat cap a alta mar, però el vent de llevant t’ha destrossat enmig dels mars.
27 Les riqueses, les mercaderies, la càrrega, els mariners, els pilots, els calafatadors, els agents dels teus negocis, tots els homes de guerra que portes, tot el que aplegues a bord, s’enfonsarà enmig dels mars, el dia del teu naufragi.
28 En sentir la cridòria dels teus navegants s’estremiran les costes,
29 i tots els remers saltaran de les seves naus. Els mariners i els pilots es quedaran a terra,
30 faran sentir el seu crit per tu, clamaran amargament, llençaran pols sobre el seu cap i es rebolcaran en la cendra.
31 S’afaitaran el cap per tot el que et passa, es vestiran de sac i per tu ploraran amb aflicció de l’ànima, amb gemecs amargs.
32 En el seu dol, entonaran sobre tu una lamentació, i et cantaran aquesta complanta: Qui era com Tir, sumida al silenci enmig del mar?
33 Quan desembarcaven les mercaderies, sadollaves molts pobles; amb l’opulència dels teus articles enriquies els reis de la terra.
34 Ara jeus al fons del mar, destrossada per les aigües. S’ha enfonsat la càrrega i tota la tripulació.
35 Tots els habitants de les costes s’han esglaiat, i els seus reis estan espantats, amb el rostre descompost.
36 Els mercaders dels pobles xiulen sobre tu: has esdevingut un motiu d’horror, i no existiràs mai més!”