EZEQUIEL

 23

 

Jerusalem i Samaria, germanes infidels

1 Vaig rebre una revelació del Senyor que deia:
2 “Fill d’home, hi havia dues dones, filles de la mateixa mare,
3 que es van prostituir a l’Egipte des de molt joves. Allà els van grapejar els pits i allà van profanar el seu si virginal.
4 Els seus noms eren: Oholà, la gran, i Oholibà, la seva germana. Van ser meves i van infantar fills i filles. Els seus noms corresponien: Oholà, a Samaria, i Oholibà, a Jerusalem.
5 Oholà va tornar a prostituir-se mentre era meva; es va enamorar dels seus amants, els assiris, veïns seus,
6 que vestien robes de porpra. Eren governadors i prefectes; tots, joves seductors, cavallers muntats en cavalls.
7 Es va prostituir amb ells, els més distingits de tots els fills d’Assíria, i es va contaminar amb els ídols de tots aquells de qui s’havia enamorat bojament.
8 Tampoc no va deixar les seves anteriors fornicacions d’Egipte, on, en la seva joventut, havien jagut amb ella, havien profanat el seu si virginal i havien desfogat en ella la seva luxúria.
9 Per això l’he deixada a mercè dels seus amants, els assiris, de qui s’havia enamorat bojament.
10 Ells van descobrir la seva nuesa, es van endur els seus fills i les seves filles i, a ella, la van matar amb l’espasa. Es convertí en un escarment exemplar per a les dones; així es va fer justícia.
11 La seva germana Oholibà, malgrat haver vist tot això, enduta per la passió, es va corrompre més que ella, i les seves fornicacions van ser pitjors que les de la seva germana.
12 Es va enamorar bojament dels fills d’Assíria, els seus veïns, governadors i magistrats que vestien luxosament, cavallers muntats en cavalls, tots ells joves seductors.
13 I jo em vaig adonar que s’havia contaminat. Totes dues tenien el mateix comportament,
14 però aquesta va anar més enllà en les seves fornicacions. Quan veié homes dibuixats sobre les parets, figures de caldeus acolorides amb vermelló,
15 que duien faixes a la cintura i turbants ampul·losos al cap, tots ells d’aspecte principesc, a l’estil dels fills de Babilònia originaris de Caldea,
16 se’n va enamorar així que els veié, i els va enviar missatgers que l’anessin a trobar a Caldea.
17 Els fills de Babilònia van acudir al seu costat i van compartir amb ella el llit nupcial, i la van contaminar amb les seves fornicacions. Però després d’haver-se contaminat va sentir fàstic d’ells.
18 Havia descobert les seves fornicacions i havia destapat la seva nuesa, per això la meva ànima se’n va deslligar, com s’havia deslligat de la seva germana.
19 Però ella encara va incrementar més les seves fornicacions, recordant els dies de la seva joventut, quan fornicava al país d’Egipte.
20 Seguia bojament enamorada dels seus amants, que tenen un sexe com el dels ases i ejaculen com un cavall.
21 Així vas tornar a l’execrable lascívia de la teva joventut, quan els egipcis t’estrenyien i et palpaven els pits jovenívols.
22 Per això, Oholibà, el Senyor Déu ha dit: Mira, jo excitaré contra tu els teus amants, dels quals ja t’has fastiguejat, i els faré venir contra tu de tot arreu:
23 els babilonis i tots els caldeus, els de Pecod, de Xoa i de Coa, així com tots els assiris, aquells joves seductors, governadors i prefectes, prínceps i homes de renom, tots ells muntats en cavalls.
24 Vindran contra tu amb un exèrcit de carros de guerra, amb tropes dels pobles aliats, i t’encerclaran armats amb escuts, rodelles i cascos. Jo deixaré a les seves mans el judici, i ells et jutjaran segons les seves lleis.
25 Descarregaré contra tu la meva gelosia, i et tractaran amb ràbia: et tallaran el nas i les orelles, i el que quedarà de tu caurà per l’espasa; et prendran els fills i les filles, i tot serà consumit pel foc.
26 Et despullaran dels teus vestits i et prendran les teves joies precioses.
27 Així posaré fi a la teva lascívia i a la teva prostitució portada del país d’Egipte. Ja no giraràs més la mirada vers ells, ni et recordaràs més d’Egipte.
28 Perquè el Senyor Déu ha dit això: Mira, et deixaré en mans d’aquells qui avorreixes, en mans d’aquells que tant et fastiguegen,
29 que et tractaran amb odi, et prendran tot el fruit del teu treball, et deixaran completament nua i quedarà al descobert la vergonya de les teves fornicacions, la teva luxúria i les teves prostitucions,
30 que són la causa que et passi això, per tal com has fornicat amb les nacions i t’has contaminat amb els seus ídols.
31 Ja que has seguit el comportament de la teva germana, jo posaré la seva copa a la teva mà.”
32 Això diu Déu, el Senyor: “Beuràs la copa de la teva germana, que és fonda i ampla. Serviràs de riota i d’escarni, perquè la copa és de molta cabuda.
33 D’embriaguesa i de dolor, en quedaràs plena, perquè és copa de desolació i d’angoixa, la copa de la teva germana Samaria.
34 En beuràs fins a buidar-la, en rosegaràs els bocins i et feriràs el pit; perquè jo he parlat, diu el Senyor Déu.
35 Per això Déu, el Senyor, ha dit: Per tal com t’has oblidat de mi i m’has girat l’esquena, carrega també tu amb la teva execrable lascívia i les teves fornicacions.”
36 El Senyor també em digué: “Fill d’home, ¿no jutjaràs Oholà i Oholibà? Retreu-li les seves abominacions.
37 Perquè han estat adúlteres, tenen les mans tacades de sang, han comès adulteri amb els seus ídols, i fins els mateixos fills que havien infantat per a mi han fet passar pel foc com a pastura per a ells.
38 I a més m’han fet això: el mateix dia van contaminar el meu santuari i van profanar els meus dies de repòs.
39 I, el mateix dia, després d’haver immolat els propis fills als seus ídols, van entrar al meu santuari per contaminar-lo; això és el que han fet dins la meva pròpia casa.
40 A més, heu fet anar a buscar homes que vinguessin de lluny, per mitjà d’un missatger, i així van venir aquells per als qui t’has rentat, t’has pintat els ulls amb antimoni i t’has engalanat amb joiells.
41 Després t’has reclinat en un divan sumptuós, amb una taula parada al davant, on has disposat el meu encens i el meu oli.
42 Allà se sentia la gatzara de la nombrosa companyia que es divertia amb ella. S’hi van afegir una munió d’homes vinguts del desert que els van posar braçalets a l’avantbraç i esplèndides corones al cap.
43 I referint-me a la consumida en tants d’adulteris, vaig dir: ¿Encara seguiran fornicant amb ella, tots junts?
44 Perquè han vingut a trobar-la com es va a cercar una prostituta; així van anar amb Oholà i Oholibà, dones dissolutes.
45 Però els homes justos les jutjaran segons la llei de les adúlteres i segons la llei de les dones sanguinàries; perquè són adúlteres i tenen les mans tacades de sang.
46 Per això diu Déu, el Senyor: Que facin pujar contra elles un tropell de gent i les lliuraré al terror i al pillatge.
47 La turba les apedregarà i les traspassarà amb les espases; mataran els seus fills i les seves filles, i cremaran les seves cases.
48 Faré desaparèixer la depravació d’aquest país, s’escarmentaran totes les dones i no cometran les vostres vileses.
49 Així faran recaure damunt vostre les immoralitats i carregareu amb el pes dels pecats d’idolatria; i sabreu que jo sóc el Senyor, el Déu Etern!”