EZEQUIEL

 16

 

Infidelitat de Jerusalem

1 Vaig rebre una revelació del Senyor que deia:
2 “Fill d’home, fes saber a Jerusalem com n’ha estat, d’abominable, la seva conducta.
3 Digues, doncs: Això diu Déu, el Senyor, a Jerusalem: El teu origen i la teva naixença és del país de Canaan. El teu pare era un amorreu, i la teva mare, una hitita.
4 Pel que fa al teu naixement, quan et van infantar no et van tallar el cordó, no et van rentar amb aigua per purificar-te, no et van fregar amb sal ni et van faixar amb bolquers.
5 No hi hagué cap mirada de pietat per a tu, per fer-te una sola d’aquestes coses per compassió, sinó que vas ser llençada al mig del camp, de fàstic que feies, el mateix dia que vas venir al món.
6 Però jo passava prop teu i et vaig veure espeternegant tota empastifada de sang, i et vaig dir: Viu! Sí, quan encara eres plena de sang et vaig dir “Viu!”
7 Et vaig fer créixer com l’herba del camp; et vas desenvolupar i et vas fer gran i arribares a una gran bellesa. Es van formar els teus pits i la teva cabellera va créixer; però anaves destapada, tota nua.
8 Quan vaig tornar a passar vora teu, et vaig mirar i vaig veure que la teva edat era l’edat dels amors. Llavors vaig estendre el meu mantell damunt teu i vaig cobrir la teva nuesa. Et vaig fer una promesa i vaig fer un pacte amb tu –diu el Senyor Déu–, i vas ser meva.
9 Et vaig rentar amb aigua, vaig netejar la sang que et cobria i et vaig ungir amb oli perfumat.
10 Et vaig posar vestits brodats, calçat de pell fina, una faixa de lli i un mantell de seda.
11 Et vaig engalanar amb joiells; et vaig posar braçalets als braços, un collaret al coll,
12 un anell al nas, arracades a les orelles i una diadema esplèndida al front.
13 Així anaves engalanada, amb or i plata, vestida de lli, coberta de seda i brocats. T’alimentaves amb la flor de la farina, amb mel i oli; vas arribar a ser molt bella i vas aconseguir la dignitat reial.
14 Llavors, la fama de la teva bellesa es va escampar per les nacions, perquè eres perfecta gràcies a l’esplendor que jo havia posat en tu, diu el Senyor Déu.
15 Però tu, refiada de la teva bellesa i valent-te del teu renom, et vas prostituir, i vas prodigar les teves fornicacions a tothom qui passava; t’hi donaves!
16 A més, de les teves boniques teles, en vas agafar per fer vistoses tendes als llocs alts, i allà et vas prostituir. Això no havia passat mai ni passarà més.
17 Vas agafar les teves joies precioses d’or i de plata, les que jo t’havia regalat, per fer-te’n imatges d’homes, amb les quals has fornicat.
18 Vas agafar els teus vestits brodats per cobrir les imatges, i al seu davant has ofert el meu oli i el meu encens.
19 El mateix vas fer amb l’aliment que jo t’havia donat, amb la flor de la farina, l’oli i la mel, amb els quals jo t’alimentava, i ho vas presentar al seu davant com a ofrena d’olor agradable. Això vas fer –diu Déu, el Senyor!
20 Vas agafar els teus fills i les teves filles, que tu havies infantat per a mi, i els vas oferir en sacrifici a aquelles imatges perquè se n’alimentessin. ¿És que et semblava poca cosa la teva fornicació,
21 perquè, a sobre, degollessis els meus fills i els sacrifiquessis a aquelles imatges, fent-los passar pel foc?
22 I enmig de totes les teves abominacions i fornicacions, no t’has recordat dels dies de la teva joventut, quan anaves destapada i tota nua, espeternegant, tota empastifada de sang.
23 Ai, ai de tu!, diu el Senyor Déu. Després de tanta maldat com has comès,
24 t’has construït un prostíbul sagrat, i en tots els carrers has erigit llocs de culte.
25 T’has construït un altar a cada cruïlla de camins, i has tornat abominable la teva bellesa oferint el teu cos davant tothom qui passava; així has multiplicat les teves fornicacions.
26 També t’has prostituït amb els egipcis, els teus veïns de robusta virilitat, i has multiplicat les teves fornicacions per tal d’irritar-me.
27 Per això jo he estès la meva mà contra tu i he escurçat el teu territori, i t’he deixat a mercè d’aquelles que t’avorreixen, les ciutats dels filisteus, que s’avergonyien de la teva conducta perversa.
28 I, encara insatisfeta, també vas fornicar amb els assiris; i, ni després d’això, no has quedat satisfeta.
29 A més, has augmentat les teves fornicacions amb el país de Canaan, i fins amb Caldea; i ni així no n’has tingut prou.
30 Que n’ha de ser, de feble, el teu cor –diu el Senyor Déu–, per cometre tots aquests actes propis d’una prostituta desvergonyida!
31 Quan establies un prostíbul sagrat a cada cruïlla de camins, i erigies un altar en tots els teus carrers, no actuaves com una bagassa: tu rebutjaves la paga!
32 Ets com l’adúltera, que en comptes del seu marit prefereix els estranys.
33 A totes les prostitutes els fan regals; en canvi, tu has fet regals a tots els teus amants, els has donat presents perquè de tot arreu acudissin a les teves orgies.
34 Però, en les teves disbauxes, t’ha passat el contrari que a les altres dones: ningú no t’havia de llogar per fornicar, sinó que eres tu qui pagava en comptes de cobrar. En tot has estat diferent!
35 Per tant, bagassa, escolta la paraula del Senyor!
36 Això diu Déu, el Senyor: Per tal com has exhibit les teves vergonyes i has descobert la teva nuesa en les prostitucions amb els teus amants i amb tots els teus ídols abominables, i per la sang dels teus fills que els has ofert,
37 per tot això, jo aplegaré tots els teus amants amb els quals t’has complagut, tant els que has estimat com els que has odiat, de tot arreu els reuniré al teu voltant, i els descobriré el teu cos perquè vegin tota la teva nuesa.
38 Jo t’aplicaré la sentència segons la llei de les adúlteres i de les que vessen sang, i t’abandonaré a la venjança del furor i de la gelosia.
39 Et deixaré a les seves mans perquè destrueixin els teus prostíbuls, enderroquin els teus altars, et despullin dels teus vestits, et prenguin les teves joies precioses i et deixin totalment nua.
40 Faran pujar contra tu la gentussa, et lapidaran i et traspassaran amb les seves espases.
41 Calaran foc a les teves cases, i celebraran el teu judici en presència d’una munió de dones. Així faré que deixis de ser una prostituta i de pagar-ne el tribut.
42 Llavors esbravaré en tu la meva indignació, s’apartarà de tu la meva gelosia, em calmaré i no em tornaré a irritar.
43 Perquè no t’has recordat dels dies de la teva joventut i m’has fet indignar amb tot això que has fet, veuràs com també jo faré recaure sobre el teu cap el teu mal comportament, diu el Senyor Déu; o, ¿és que no has comès infàmies, a més de totes les teves abominacions?”

Tal mare, tal filla

44 “Mira, tots els amants dels refranys t’aplicaran, a tu, aquell que diu: «Tal la mare, tal la filla!»
45 Ets ben bé filla de la teva mare, que va avorrir el marit i els fills; i ben bé germana de les teves germanes, que van avorrir els seus marits i els seus fills. La vostra mare era una hitita, i el vostre pare, un amorreu.
46 La teva germana gran és Samaria, ella i les seves filles, que habiten a la teva esquerra. La teva germana petita, que habita a la teva dreta, és Sodoma, amb les seves filles.
47 No és que hagis fet el mateix que elles han fet, ni que hagis comès les mateixes abominacions que elles han comès, sinó que, en poc temps, t’has corromput més que elles en totes les teves accions.
48 Per vida meva –diu Déu, el Senyor–, que Sodoma i les seves filles no s’han comportat com t’has comportat tu i les teves filles.
49 Fixa’t en quina fou la iniquitat de la teva germana Sodoma: la supèrbia, l’abundor d’aliments i la indolència que tenien ella i les seves filles; en canvi, no allargaven la mà al pobre i a l’indigent.
50 A més, es van ensuperbir i van cometre abominacions davant meu, per això les vaig fer desaparèixer, com has vist.
51 Pel que fa a Samaria, no ha comès ni la meitat dels teus pecats. Tu has acumulat moltes més abominacions que elles, fins al punt que, de tantes iniquitats que has comès, has fet que les teves germanes semblin innocents.
52 Tu, doncs, carrega amb la teva ignomínia per haver exonerat les teves germanes amb els pecats que has comès, més abominables que els d’elles, de manera que les has convertit en més justes que tu. Avergonyeix-te, doncs, tu també, i suporta el vituperi per haver fet absoldre les teves germanes.
53 Però jo les restabliré. Restabliré Sodoma i les seves filles, restabliré Samaria i les seves filles, i et restabliré a tu enmig d’elles,
54 per tal que et carreguis la teva ignomínia i t’avergonyeixis per tot el que has fet, i els serveixis de consol.
55 La teva germana Sodoma i les seves filles, i Samaria i les seves filles, seran restablertes com eren abans; també tu i les teves filles sereu restablertes com éreu abans.
56 La teva germana Sodoma no era digna d’ésser esmentada per la teva boca en l’època que et senties tan orgullosa,
57 abans que fos descoberta la teva maldat. Tu ets ara l’escarni de les filles de Síria, amb totes les de la seva rodalia, i de les filles dels filisteus, que et bescanten pertot arreu.
58 Ara tu mateixa has de suportar l’execració de la teva maldat i les teves abominacions. Paraula de Déu, el Senyor!”

Reiteració del pacte

59 Això és el que ha dit Déu, el Senyor: “Jo faré amb tu el mateix que tu has fet: tu has menyspreat el jurament quan has trencat el pacte.
60 Però jo em recordaré del pacte que vaig fer amb tu en els dies de la teva joventut, i establiré amb tu un pacte etern.
61 Llavors recordaràs el teu comportament i te n’avergonyiràs, quan retrobaràs les teves germanes, les que són més grans que tu i les que són més petites, les quals jo et donaré com a filles. Però no serà en virtut del teu pacte anterior,
62 sinó que jo restabliré el meu pacte amb tu, i sabràs que jo sóc el Senyor,
63 per tal que en tinguis memòria i te n’avergonyeixis i, en la teva confusió, no gosis obrir més la boca, quan vegis que et perdono tot el que has fet. Paraula de Déu, el Senyor!”