ESTER

 1

 

Banquet del rei Assuer

1 Aquests fets tingueren lloc en temps del rei Assuer, el mateix que regnava sobre un imperi de cent vint-i-set províncies, que abastava des de l’Índia fins a Etiòpia.
2 En aquell temps, el rei Assuer ocupava el seu tron a la ciutadella de Susa.
3 L’any tercer del seu regnat, el rei Assuer va oferir una festa en honor de tots els dignataris i funcionaris del govern, de tots els caps de l’exèrcit medo-persa, dels nobles i dels governadors de cada província,
4 a fi de mostrar-los l’esplèndida riquesa del seu reialme i l’extraordinària esplendor de la seva grandesa. La festa va durar una llarga temporada: va ser de cent vuitanta dies.
5 Quan van acabar aquelles festes, el rei va oferir una altra festa, que va durar una setmana, al pati del jardí del palau reial: era per a tot el poble que vivia a Susa, la capital del regne, des del més important fins al més humil.
6 El pati estava adornat amb fines cortines blanques, verdes i blaves, sostingudes per cordons de lli i porpra amb anelles de plata i subjectes a unes columnes de marbre. Hi havia reclinatoris d’or i de plata sobre el paviment de pòrfir, marbre, alabastre i jacint.
7 Les begudes se servien en copes d’or, totes diferents, i el vi corria en abundància, com correspon a la generositat d’un rei.
8 Pel que fa a la beguda, el rei havia donat l’ordre als majordoms del palau que no s’obligués ningú a beure, sinó que cadascú begués al seu gust.

Destitució de la reina Vaixtí

9 També la reina Vaixtí va oferir un banquet a les dones al palau reial del rei Assuer.
10 El setè dia, quan el cor del rei s’havia alegrat amb el vi, va enviar Mehuman, Bizetà, Harbonà, Bigtà, Abagtà, Zetar i Carcàs, els set eunucs del servei personal del rei Assuer,
11 perquè fessin venir la reina Vaixtí a presència del rei amb la corona reial, perquè el poble i els grans personatges poguessin admirar la bellesa de la reina, que era molt agraciada.
12 Però la reina Vaixtí es va negar a complir l’ordre que el rei li havia tramès per mitjà dels eunucs. Llavors el rei es va enutjar moltíssim, i, encès d’ira,
13 va cridar els entesos en els costums, ja que era norma que els afers reials fossin consultats amb tots els qui coneixien les lleis i el dret.
14 D’entre ells, els més prominents eren Carxenà, Xetar, Admata, Tarxix, Meres, Marsenà i Memucan, els set principals de Mèdia i Pèrsia, que eren del consell reial i ocupaven alts càrrecs al regne.
15 Els va preguntar: “Segons la llei, què s’ha de fer amb la reina Vaixtí per haver desobeït l’ordre que el rei Assuer li ha tramès per mitjà dels eunucs?”
16 I en presència del rei i els seus consellers, Memucan va contestar: “La reina Vaixtí no solament ha ofès el rei, sinó totes les autoritats i tots els habitants de les províncies del rei Assuer.
17 Perquè això que ha fet la reina ho sabran totes les dones i serà motiu perquè elles perdin el respecte als seus marits, i diran: ‘El rei Assuer va manar que la reina Vaixtí es presentés davant seu i ella no hi va anar!’
18 Ara mateix, les dones dels alts funcionaris de Pèrsia i de Mèdia, en saber el que ha fet la reina, ho discutiran amb els seus marits; i d’aquí vindran menyspreus i disgustos.
19 Si al rei li sembla bé, que es faci públic el següent decret reial i que sigui registrat entre les lleis dels perses i els medes, perquè no sigui revocat: “Que Vaixtí no es presenti mai més davant del rei Assuer. I pel que fa a la dignitat reial, que el rei l’atorgui a una altra més digna que ella.”
20 El decret reial haurà de fer-se públic arreu del regne, per gran que sigui, i així totes les dones respectaran el seu marit, des del més important fins al més humil.”
21 Al rei i als consellers els va semblar bé aquesta proposta, i el rei va fer el que Memucan havia proposat.
22 Va enviar cartes a totes les províncies del regne, a cada província segons la seva escriptura, i a cada poble segons la seva llengua, a fi que cada home afermés la seva autoritat a casa seva, i que això fos divulgat en la llengua de cada poble.