PRIMER LLIBRE DELS

REIS

 10

 

Salomó i la reina de Saba

1 Quan la reina de Saba es va assabentar de la fama que Salomó havia assolit pel nom del Senyor, va anar a veure’l per provar-lo amb preguntes difícils.
2 Va arribar a Jerusalem amb un seguici molt nombrós, amb camells carregats d’espècies, d’or en abundància i de pedres precioses; i quan es va presentar a Salomó, li va exposar tot el que duia al cor.
3 I Salomó li va aclarir totes les seves preguntes, sense que hi hagués cap qüestió obscura a la qual el rei no pogués donar resposta.
4 Quan la reina de Saba veié la saviesa de Salomó, el palau que havia edificat,
5 els menjars de la seva taula, les habitacions dels seus cortesans, la dignitat i la roba dels seus criats, les begudes que servien i els holocaustos que oferia en el temple del Senyor, es va quedar admirada,
6 i digué al rei Salomó: “Tot el que he sentit a la meva terra sobre els teus fets i sobre la teva saviesa, és ben cert.
7 Jo no donava crèdit al que es deia fins que he vingut i ho he vist amb els meus propis ulls, i trobo que no se me n’havia contat ni tant sols la meitat. La teva saviesa i la teva magnificència superen tot el que m’havia arribat.
8 Feliços els teus homes, feliços aquests servidors que estan sempre davant teu i escolten la teva saviesa!
9 Beneït sigui el Senyor, el teu Déu, que s’ha complagut en tu per posar-te sobre el tron d’Israel! Per l’amor etern que el Senyor té per Israel, t’ha fet rei perquè governis amb rectitud i justícia!”
10 Després ella va obsequiar el rei amb cent vint talents d’or, gran quantitat d’aromes i pedres precioses. Mai més no va arribar tant gran quantitat d’aromes com la que va regalar la reina de Saba a Salomó.
11 També la flota d’Hiram, que portava l’or d’Ofir, dugué una gran quantitat de fusta de sàndal i pedres precioses.
12 Amb les fustes de sàndal, el rei va fabricar una balustrada per al temple del Senyor i per al palau reial, i arpes i cítares per als cantors. De fusta de sàndal com aquella, mai més no n’ha arribat ni se n’ha vist fins al dia d’avui.
13 Per la seva part, el rei Salomó va regalar a la reina de Saba tot allò que ella li va demanar, a més del que li havia regalat amb generositat reial. Després, ella se’n tornà al seu país amb el seu seguici.

Riquesa i fama de Salomó

14 El pes de l’or que cada any arribava al rei Salomó era de sis-cents seixanta-sis talents,
15 sense comptar els tributs dels mercaders, els negociants, tots els reis nòmades i els governadors del país.
16 El rei Salomó també va fer dos-cents escuts grans d’or batut, que pesaven sis-cents sicles cadascun,
17 i tres-cents escuts petits d’or batut, que pesaven trenta mines cadascun. El rei els va posar a la casa del Bosc del Líban.
18 El rei també va fer un gran tron d’ivori recobert d’or fi.
19 El tron tenia sis grades; el respatller era rodó, amb braços a cada banda del setial, amb dos lleons drets als costats dels braços.
20 Hi havia dotze lleons drets sobre les sis grades, a banda i banda. Mai no s’havia fet res de semblant en cap reialme.
21 I totes les copes de beure del rei Salomó eren d’or, i tota la vaixella de la casa del Bosc del Líban era d’or fi. No hi havia res de plata, perquè no era gens estimada en temps del rei Salomó.
22 El rei tenia a la mar una flota de Tarsis, junt amb la flota d’Hiram, i un cop cada tres anys arribava la flota de Tarsis amb un carregament d’or, de plata, d’ivori, de mones i de paons.
23 El rei Salomó superava tots els reis de la terra en riquesa i saviesa.
24 Tot el món pretenia una audiència amb ell per escoltar la saviesa que Déu havia posat en el seu cor;
25 i duien cadascú el seu present: objectes de plata i d’or, vestits, armes, perfums, cavalls i mules. Així any rere any.
26 Salomó va reunir carros de guerra i cavalls. Va arribar a tenir mil quatre-cents carros i dotze mil genets, que va distribuir entre les ciutats dels carros i prop del rei, a Jerusalem.
27 El rei va fer que a Jerusalem la plata fos tan abundant com les pedres, i que hi hagués tanta fusta de cedre com sicòmors hi ha a la Terra Baixa o Xefelà.
28 Els cavalls que tenia Salomó provenien d’Egipte i de Quevé, perquè els comerciants del rei els compraven a Quevé al comptat.
29 Un carro procedent d’Egipte costava sis-cents sicles de plata, i un cavall, cent cinquanta. Per mitjà d’ells, també els adquirien els reis dels hitites i els reis de Síria.