Oriol Junqueras
Presó de Lledoners, desembre de 2018

L’Antic Testament va posar per escrit tradicions orals, que havien sorgit molts segles abans. I això permet resseguir, en un sol text, l’evolució de determinats conceptes i idees al llarg del temps.
Posem-ne un exemple. En el Gènesi, que reflecteix les interpretacions més antigues de la tradició jueva, els pastors encarnen els valors més positius i favorables, perquè, quan es construeix aquella primera història fundacional, el poble jueu era un poble nòmada dedicat a pasturar els seus ramats. Així, doncs, no és estrany que Abel sigui pastor i Caín, agricultor (Gn 4,2). I, encara que dins del mateix Gènesi, ja s’assenyalen algunes mancances dels pastors (Gn 13,7; 26,20; 46,34), el rei David havia identificat a Déu amb un pastor, en afirmar que “El senyor és el meu pastor” (Sl 23,1).
En temps de Jesús, en canvi, tot havia canviat. Les classes dirigents d’Israel consideraven els pastors com uns marginats socials, que vivien gairebé com a delinqüents. I, en aquest sentit, en el llibre de Jeremies s’afirma que “Molts pastors han devastat la meva vinya, han trepitjat el meu camp. Han convertit el meu camp predilecte en un desert desolat, deplorable (Jr 12,10- 11). I, en la tradició talmúdica s’afirma que els pares no han d’ensenyar als seus fills la feina de pastor “perquè és una feina de lladres”.
En aquest context, que l’Àngel del Senyor esculli els pastors per anunciar el naixement del Jesús resulta sorprenent... revolucionari. La descripció que en fa l’Evangeli de Lluc no és pas la crònica d’un esdeveniment, sinó un missatge teològic profundament transformador. Els que es dirigeixen a Betlem no són les autoritats civils o eclesiàstiques, ni els rics o els savis... sinó els marginats de la societat.
I “l’Àngel del Senyor” no els exigeix ni penediments, ni sacrificis, ni penitències, ni propòsits d’esmena... sinó que els anuncia simplement l’Amor de Déu. Un amor gratuït i incommensurable. Un amor que no premia els mèrits dels creients, sinó que sacia les necessitats dels pecadors.
El Déu de Lluc és el Déu de la misericòrdia. Els pastors reben amb temor l’Àngel del Senyor (Lc 2,9), però la glòria del Senyor els omple de llum i l’Àngel els tranquil·litza exclamant “No tingueu por!” (Lc 2,10). Des dels primers versicles de l’Evangeli, doncs, queda clar que Déu no pretén fer por, sinó alliberar-nos de la por.

La revista Saó, en el seu darrer número, publica un dossier sobre el Protestantisme, amb articles i entrevistes, entre altres a Noemí Cortès i a Daniel Giralt-Miracle.  Podeu accedir al dossier des d'aquest enllaç

Entrevista emesa a El Punt AVUI, el passat dia 24-12-18 a la nostra presidenta, Noemí Cortès, en ocasió del 50è aniversari de la revista Presència Evangèlica.

Entrevista publicada a El Punt AVUI, el passat dia 30-12-18 a la nostra presidenta, Noemí Cortès, en ocasió del 50è aniversari de la revista Presència Evangèlica.

El passat divendres 9 de Novembre vàrem poder celebrar aquesta fita tan especial. Va ser un dia ple d’alegria i de festa. Us volem donar les gràcies a tots els que ens vàreu acompanyar i molt especialment, els que heu fet el camí amb nosaltres al llarg de tots aquests anys.

Us oferim un recull d’imatges de la celebració, i des d’aquí volem agrair als amics  d’AGDE que una vegada més han cobert l’acte i ens han ofert les imatges, com també les que ens heu fet arribar altres amics que ho vàreu viure amb nosaltres.

Amb l’ajut del Senyor, continuarem treballant i posant la nostra feina al servei del poble evangèlic de Catalunya.

 

Noemí Cortès

Presidenta de la Institució Bíblica Evangèlica de Catalunya (IBEC)

Article de Josep-Lluís Carod Rovira publicat al diari El Punt Avui diumenge 16-12-18.