ELS FETS

DELS APÒSTOLS

26

Pau davant Agripa

1 Agripa digué a Pau: "Se't permet de parlar a favor teu." Llavors Pau, estenent la mà, va començar la defensa:
2 "Em tinc per afortunat, rei Agripa, de poder-me defensar avui davant teu de tots els càrrecs que m'imputen els jueus,
3 especialment perquè tu ets un bon coneixedor de tots els costums i controvèrsies dels jueus, per la qual cosa et prego que tinguis la bondat d'escoltar-me.
4 La vida que jo he dut, la coneixen tots els jueus des de la meva joventut, passada en un principi en el meu país i després a Jerusalem.
5 Coneixent-me des de fa tant de temps poden testificar, si volen, que com a fariseu he viscut d'acord amb la secta més estricta de la nostra religió.
6 I ara sóc processat a causa de l'esperança en la promesa feta per Déu als nostres pares,
7 que és la mateixa que esperen obtenir les nostres dotze tribus mantenint gelosament el culte nit i dia. És sobre aquesta esperança que sóc acusat, oh rei, pels jueus.
8 Per què es considera increïble entre vosaltres que Déu ressusciti els morts?
9 Jo estava ben cregut que tenia l'obligació d'emprendre fortes accions contra el nom de Jesús, el Natzarè,
10 cosa que vaig fer a Jerusalem. I jo, amb l'autoritat delegada pels principals sacerdots, no solament he tancat a la presó molts creients, sinó que quan els anaven a matar, jo hi vaig donar el meu vot de consentiment.
11 Sovint, anant per totes les sinagogues, els maltractava per obligar-los a renegar i, enfurismat de mala manera contra ells, els perseguia fins i tot per les poblacions de l'estranger.
12 En això estava quan, en un viatge cap a Damasc, autoritzat i amb poders dels principals sacerdots,
13 a ple migdia vaig veure pel camí, oh rei, una llum que venia del cel, més brillant que el sol, que resplendia envoltant-me a mi i als qui m'acompanyaven.
14 Tots nosaltres vam caure per terra i vaig sentir una veu que em deia en hebreu: "Saule, Saule, per què em persegueixes? Et resulta dur tirar guitzes contra els agullons."
15 Jo vaig dir: "Qui ets, Senyor?" I el Senyor digué: "Jo sóc Jesús, el qui tu persegueixes.
16 Però aixeca't i posa't dret. Justament m'he aparegut a tu per això: per designar-te ministre i testimoni del que has vist de mi i del que et faré veure
17 deslliurant-te del teu poble i dels gentils, als qui jo t'envio
18 perquè els obris els ulls a fi que tornin de les tenebres a la llum, i del domini de Satanàs a Déu, perquè ells puguin rebre el perdó dels pecats i l'herència entre els qui han estat santificats per la fe en mi."
19 Per tant, rei Agripa, no vaig ser desobedient a la visió celestial.
20 Al contrari, de primer als qui eren a Damasc, però també a Jerusalem i per tota la regió de Judea i als gentils, els he predicat que es penedeixin i es converteixin a Déu, fent obres que acreditin el penediment.
21 Per causa d'això, uns jueus em van agafar al temple i em volien matar.
22 Però amb l'ajut de Déu em mantinc ferm fins al dia d'avui, donant testimoniatge igual a petits que a grans, sense afegir res al que, tant els profetes com Moisès, van anunciar que passaria:
23 que el Crist havia de patir, que sent el primer a ressuscitar de la mort portaria un missatge de llum tant al seu poble com als gentils."
24 Quan era en aquest punt del seu al·legat, Festus, cridant fort, digué: "Ets boig, Pau! Les moltes lletres et tornaran boig!"
25 Però Pau respongué: "No sóc boig, excel·lentíssim Festus, sinó que pronuncio paraules de veritat i de seny.
26 El rei entén en això. Per això li parlo tan francament, perquè estic segur que no ignora cap dels fets, ja que no han ocorregut en un racó del món.
27 Creus en els profetes, rei Agripa? Sé que hi creus."
28 Agripa respongué a Pau: "Per poc em convences de fer-me cristià."
29 I Pau digué: "Jo demanaria a Déu que tant si és per poc com si és per molt, no solament tu, sinó també tots els qui avui m'escolteu poguéssiu arribar a ser com sóc jo, si bé sense aquestes cadenes."
30 Es van aixecar el rei, el governador i Bernice, amb els qui seien amb ells,
31 i mentre es retiraven anaven comentant entre ells: "Aquest home no ha fet res que mereixi la mort o la presó."
32 Agripa digué a Festus: "Aquest home podria haver estat alliberat si no hagués apel·lat al Cèsar."