ELS FETS

DELS APÒSTOLS

25

El procés davant de Festus. Pau apel·la al Cèsar

1 Festus, doncs, va arribar a la
província, i al cap de tres dies va pujar a Jerusalem des de Cesarea.
2 Els principals sacerdots i els jueus importants li van presentar demanda contra Pau,
3 i amb insistència li demanaven un favor contra ell: que el fes venir a Jerusalem, al mateix temps que li preparaven un parany per matar-lo pel camí.
4 Però Festus respongué que Pau estava ben guardat a Cesarea, i que ell mateix havia d'anar-hi molt aviat.
5 "Els qui tinguin autoritat entre vosaltres -digué-, que baixin amb mi; i si hi ha res d'improcedent en aquest home, que l'acusin."
6 Després d'estar entre ells no més de vuit o deu dies, es traslladà a Cesarea. L'endemà s'assegué al tribunal i ordenà que duguessin Pau.
7 Quan aquest va comparèixer, els jueus que havien baixat de Jerusalem l'envoltaren acusant-lo de molts càrrecs greus, encara que no podien ser provats;
8 mentrestant, Pau es defensava: "No he comès cap falta; ni contra la Llei jueva, ni contra el temple, ni contra el Cèsar."
9 Però Festus, volent congraciar-se amb els jueus, va respondre a Pau: "¿Vols pujar a Jerusalem i que el teu cas sigui jutjat allà davant meu?"
10 I Pau digué: "Sóc davant el tribunal del Cèsar, que és on em correspon ser jutjat: No he fet cap greuge als jueus en res, com tu saps prou bé.
11 Si és que he delinquit o he fet una falta que mereixi la mort, no refuso morir, però si no és veritat el que aquests diuen contra mi, ningú no em pot deixar a la mercè d'ells: apel·lo al Cèsar."
12 Festus, després de consultar amb el consell, respongué: "Has apel·lat al Cèsar; al Cèsar aniràs."

Festus consulta el rei Agripa

13 Passats alguns dies, el rei Agripa i Bernice van arribar a Cesarea per saludar Festus,
14 i com que s'hi van estar bastants dies, Festus exposà el cas de Pau al rei i li digué : "Tenim un home que Fèlix va deixar pres i
15 sobre el qual em van presentar demanda, quan vaig estar a Jerusalem, els principals sacerdots i els ancians dels jueus, exigint la seva condemna.
16 Els vaig contestar que no és costum dels romans el lliurar cap home sense un acarament previ amb els seus acusadors a fi de donar-li opció de defensar-se de l'acusació.
17 Així, doncs, quan es van reunir aquí, sense cap dilació, l'endemà mateix vaig presidir el tribunal i vaig ordenar que comparegués l'home,
18 sobre el qual els acusadors, que l'envoltaven, no van presentar cap càrrec greu dels que jo m'esperava,
19 sinó algunes qüestions que tenien contra ell referents a la seva pròpia religió i sobre un tal Jesús que és mort, de qui Pau afirma que és viu.
20 I jo, que no sabia com solucionar aquest afer, li vaig proposar d'anar a Jerusalem i que el cas fos jutjat allí.
21 Però com que Pau va apel·lar reclamant de ser reservat a la decisió de l'augusta autoritat, vaig ordenar que fos guardat fins que el pugui enviar al Cèsar."
22 Agripa digué a Festus: "Jo també voldria sentir aquest home." "Demà - li respongué - el sentiràs."
23 Així, doncs, l'endemà Agripa i Barnice vingueren amb gran pompa i entraren a l'auditori amb els tribuns i els prohoms de la ciutat, i per ordre de Festus feren entrar Pau.
24 I digué Festus: "Rei Agripa i tots els senyors presents aquí entre nosaltres: aquí teniu aquest home sobre el qual tota la població jueva se m'ha adreçat, tant a Jerusalem com aquí, cridant que ja no ha de viure més.
25 Però jo no trobo que hagi fet res que mereixi la mort, i com que ell mateix ha apel·lat a l'augusta autoritat, he decidit enviar-l'hi.
26 Però sobre ell no tinc res de concret per a escriure al sobirà; per això l'he fet comparèixer davant vostre, i en especial davant teu, rei Agripa, a fi i efecte que, un cop fet l'examen, sàpiga jo què haig d'escriure.
27 Perquè em sembla absurd d'enviar un pres sense exposar també els càrrecs contra ell."