JOEL

 2

 

El dia del Senyor és a prop

1 Toqueu el corn des de Sió, i que soni l’alarma des de la meva muntanya santa! Que tremolin tots els habitants del país, perquè ja ve el dia del Senyor, ja és a prop.
2 Dia de tenebres i foscor, dia de tenebrosa nuvolada. Com l’aurora s’expandeix sobre les muntanyes, així s’expandeix un poble nombrós i fort; mai no n’hi ha hagut un altre com aquest, i, després d’ell, no n’hi haurà cap més en tots els anys, per moltes generacions.
3 Davant d’ell un foc va devorant, i darrere d’ell una flama va consumint. Com un jardí de delícies és la terra davant d’ell, però al seu darrere queda un desert, una desolació; no hi ha res que se li escapi!
4 Sembla una càrrega de cavalleria; corre igual que els corsers.
5 Com l’estrèpit de carros de combat que salten pels cims de les serralades, com la crepitació de les flames que devoren el rostoll, com una tropa poderosa que marxa en ordre de combat.
6 A la seva presència, els pobles s’angoixen, i tots els rostres empal·lideixen.
7 Escometen com uns herois, escalen les muralles com uns guerrers, cadascun avança en la seva filera, sense desviar-se del seu camí;
8 no s’entrebanquen els uns amb els altres, marxen cadascun pel seu traçat; es llancen per entre les sagetes, sense trencar la formació.
9 Assalten la ciutat, ronden per la muralla, s’enfilen per les cases, entren per les finestres com uns lladres.
10 Davant d’ells, la terra tremola i el cel trontolla, el sol i la lluna s’enfosqueixen, i les estrelles perden l’esclat.
11 El Senyor fa ressonar la seva veu davant del seu exèrcit, ja que el seu campament és immens, i molt nombrós el que ha d’executar la seva voluntat. El dia del Senyor és gran i molt terrible! Qui el podrà deturar?

Misericòrdia del Senyor

12 Però, ara –diu el Senyor–, torneu-vos a mi amb tot el vostre cor, amb dejuni, amb plors i amb lamentacions.
13 Esquinceu els vostres cors, i no pas els vostres vestits, i torneu-vos al Senyor, el vostre Déu, perquè ell és clement i compassiu, lent per a la ira i gran en misericòrdia, disposat a revocar el càstig.
14 Qui sap si se’n desdirà i perdonarà, compassiu, deixant darrere seu una benedicció: ofrena vegetal i libacions per al vostre Déu!
15 Toqueu el corn a Sió, proclameu un dejuni sant, convoqueu una assemblea solemne.
16 Aplegueu el poble, convoqueu el consell, reuniu els ancians, aplegueu els infants i els nodrissons; que surti el nuvi de la seva cambra i la núvia del seu tàlem!
17 Entre el pòrtic i l’altar, que plorin els sacerdots, ministres del Senyor, i diguin: “Apiada’t, Senyor, del teu poble, i no abandonis a l’oprobi la teva heretat perquè sigui dominada pels gentils. Per què haurien de dir entre les nacions: On és el seu Déu?”
18 Llavors el Senyor, encès de zel per la seva terra, perdonarà el seu poble,
19 i el Senyor respondrà i li dirà: “Mira, jo us enviaré blat, vi i oli fins que quedeu satisfets, i ja no tornaré més a exposar-vos a l’oprobi de les nacions.
20 Allunyaré de vosaltres l’enemic del nord, i el llençaré cap a una terra seca i desolada; la seva avantguarda caurà al Mar oriental, i la seva reraguarda al Mar occidental. La seva pudor pujarà i el seu tuf s’escamparà, perquè ha actuat amb altivesa!”

Visió de prosperitat

21 No temis res, terra! Alegra’t i exulta, que el Senyor ha fet grandeses!
22 No tingueu por, vosaltres, bestioles del camp, que ja verdegen les pastures de l’estepa, els arbres ja donen fruit, la figuera i el cep fructifiquen.
23 Alegreu-vos, doncs, fills de Sió, i exulteu en el Senyor, el vostre Déu, perquè ell us dóna la pluja al seu temps, fa davallar damunt vostre les ruixades de primavera i de tardor, com abans.
24 Les eres s’ompliran de blat, i els cups vessaran de most i d’oli.
25 Jo us compensaré de les anyades que va devorar la llagosta, la saltarel·la, el saltamartí i el llagost, el gran exèrcit meu que vaig enviar contra vosaltres.
26 Menjareu abundosament fins a atipar-vos, i lloareu el nom del Senyor, el vostre Déu, que haurà fet meravelles amb vosaltres, i el meu poble no tornarà a ser avergonyit mai més.
27 I sabreu que jo estic enmig d’Israel, i que jo sóc el Senyor, el vostre Déu, i ningú més. I el meu poble no passarà vergonya mai més.

El Senyor vessarà el seu Esperit

28 Després d’això, succeirà que vessaré el meu Esperit sobre tot ésser humà: els vostres fills i les vostres filles profetitzaran, els vostres ancians tindran revelacions en somnis, i els vostres joves rebran visions;
29 i també sobre els servents i les serventes, en aquells dies, vessaré el meu Esperit.
30 Faré aparèixer prodigis als cels i a la terra; sang i foc i columnes de fum:
31 el sol es canviarà en tenebra i la lluna en sang, abans no arribi aquell dia gran i terrible del Senyor.
32 I tot aquell qui invoqui el nom del Senyor serà salvat, perquè a la muntanya de Sió i a Jerusalem hi haurà la salvació, com ha dit el Senyor, i entre els supervivents que el Senyor haurà cridat.