JEREMIES

 18

 

El profeta a cal terrisser

1 Revelació que va ser dirigida a Jeremies de part del Senyor, que li va dir:
2 “Aixeca’t i baixa a cal terrisser, i allà et faré sentir les meves paraules.”
3 Vaig baixar, doncs, a cal terrisser, i el vaig trobar fent una feina al torn.
4 I si l’atuell de fang que fabricava se li feia malbé a les mans, en tornava a començar un altre tal com ell volia que fos.
5 Llavors vingué a mi la paraula del Senyor, que em digué:
6 “¿És que no puc fer jo amb vosaltres, casa d’Israel, el mateix que fa aquest terrisser? –diu el Senyor–. Mireu: vosaltres, casa d’Israel, sou a les meves mans com el fang a les mans del terrisser.
7 En qualsevol moment que jo digui contra una nació o contra un reialme, que l’arrencaré, que l’abatré i que la destruiré,
8 si aquella nació que he amenaçat es converteix de la seva maldat, jo em desdiré del mal que pensava fer-li.
9 I en qualsevol moment que jo digui referent a una nació o un reialme que l’edificaré i l’arrelaré,
10 si comet allò que és dolent als meus ulls, no escoltant la meva veu, jo em desdiré del bé que havia decidit de fer-li.
11 Ara, doncs, parla als homes de Judà i als ciutadans de Jerusalem i digues-los: Això diu el Senyor: Mireu, jo vaig formant una calamitat i vaig preparant un projecte contra vosaltres. Torneu, doncs, enrere, cadascun del seu mal camí, corregiu la vostra conducta i els vostres fets.”
12 Però ells repliquen: “És inútil, perquè seguirem el nostre parer, tothom actuarà segons l’obstinació del seu cor malejat.”
13 Per això diu el Senyor: “Pregunteu a les nacions: Qui ha sentit mai res de semblant? Ha comès un crim terrible, la donzella d’Israel!
14 ¿Desapareix la neu de la roca més alta del Líban? ¿S’estronquen les aigües fredes que baixen de lluny?
15 Doncs el meu poble s’ha oblidat de mi: cremen encens a la fatuïtat, que els fa ensopegar en els seus camins, en les senderes de sempre, perquè vagin per altres viaranys, per un camí no fressat.
16 Convertiran el seu país en una desolació, en una riota permanent: tothom qui hi passi quedarà atònit i mourà el cap.
17 Els escamparé davant l’enemic com un vent de llevant; m’hi tombaré d’esquena, i no pas de cara, el dia del seu infortuni.”

Conjura contra Jeremies i pregària del profeta

18 Alguns han dit: “Veniu, preparem un pla contra Jeremies; que per això no desapareixerà la llei del sacerdot, ni el consell del savi, ni la paraula del profeta. Veniu, ataquem-lo amb maldiences i no fem cas de les seves paraules!”
19 Presta’m atenció, Senyor, i escolta el que diuen els meus adversaris.
20 ¿És que s’ha de tornar mal per bé? Doncs ells han posat una trampa a la meva vida. Recorda’t que em vaig presentar davant teu per parlar a favor d’ells, a fi d’apartar-los de la teva còlera.
21 Per això, fes morir els seus fills de fam, abandona’ls al poder de l’espasa; que les seves dones quedin viudes i sense fills, que els seus marits siguin morts per la pesta i els seus joves travessats per l’espasa a la guerra.
22 Que ressonin els crits dins les seves cases, quan d’improvís aboquis damunt d’ells els saquejadors; perquè m’han parat un parany per atrapar-me i han posat un filat al meus peus.
23 Però tu, Senyor, coneixes tots els seus plans contra mi per matar-me; no perdonis el seu crim ni esborris el seu pecat de davant teu. Que caiguin estesos al teu davant, i en el dia de la teva ira actua contra ells.