ISAÏES

 30

 

 

Contra el pacte de Judà amb l’Egipte

1 “Ai dels fills rebels! –diu el Senyor– que fan plans sense comptar amb mi, que ratifiquen pactes que jo no he inspirat, amuntegant pecat sobre pecat!
2 Els qui es decanten per baixar a l’Egipte sense consultar el meu oracle, per refugiar-se sota la protecció del faraó i emparar-se a l’ombra dels egipcis.
3 Però la protecció del faraó esdevindrà una vergonya per a vosaltres, i l’empara a l’ombra de l’Egipte, la vostra humiliació.
4 Quan els seus prínceps siguin a Sóan, i els seus emissaris arribin a Hanés,
5 tots quedaran decebuts d’un poble que no els serveix per a res, que no els portarà ajuda ni profit, sinó decepció i oprobi.
6 Predicció sobre els animals de càrrega del Nègueb: per una terra sinistra i esfereïdora, d’on surten la lleona i el lleó, l’escurçó i la serp verinosa que vola, transporten les seves riqueses sobre l’esquena dels ases, i els seus tresors sobre el gep dels camells, cap en un poble que no els serveix de res.
7 Però l’ajuda de l’Egipte no és real ni efectiva; per això l’he anomenat “Rahab, el monstre, l’inactiu.”
8 Ara vés, escriu això davant seu sobre una tauleta, consigna-ho en un document, a fi que perduri fins als darrers temps com a testimoniatge perpetu.”

Un poble rebel

9 Són un poble rebel, uns fills mentiders, uns fills que refusen escoltar la llei del Senyor,
10 que diuen als vidents: “No tingueu visions”, i als profetes: “No ens profetitzeu revelacions autèntiques; parleu-nos de coses plaents, anuncieu-nos il·lusions,
11 aparteu-vos del camí, preneu una altra direcció, traieu-nos del davant el Sant d’Israel.”
12 Però el Sant d’Israel diu això: “Ja que heu menyspreat aquesta paraula i confieu en la violència i la maldat, perquè us prestin suport,
13 aquest pecat serà per a vosaltres com una esquerda ruïnosa que s’eixampla des de dalt de la muralla i la fa caure de sobte, en un instant.
14 S’esberlarà com una gerra del terrisser quan es trenca, tan despietadament esmicolada que, entre els seus trossos, no se’n troba cap amb què es pugui prendre foc de la llar o treure aigua de la cisterna.”
15 Perquè el Senyor Etern, el Sant d’Israel, ha dit això: “Si us convertiu i resteu tranquils, sereu salvats; en la calma i en la confiança tindreu la fermesa.” Però no ho heu volgut,
16 sinó que heu dit: “No! Fugirem a cavall!” Cert que haureu de fugir així! Dieu: “Cavalcarem en cavalls ràpids!” Però també els vostres perseguidors seran ràpids.
17 Un miler fugiran per l’amenaça d’un de sol, i per l’amenaça de cinc fugireu tots, fins que us quedeu com un pal al cim d’una muntanya, com un estendard dalt d’un turó.

Promesa de misericòrdia per al poble

18 Però el Senyor esperarà per tenir pietat de vosaltres, i per això s’alçarà per compadir-vos; ja que el Senyor és un Déu just. Benaurats tots els qui esperen en ell.
19 Ben cert, poble de Sió que habites a Jerusalem, que ja no ploraràs més. Es mostrarà compassiu al teu crit d’auxili: així que el senti, et respondrà.
20 El Senyor us donarà pa en l’angoixa i aigua en l’aflicció; els qui t’instrueixen mai més no s’hauran d’amagar, sinó que amb els teus propis ulls els veuràs.
21 Les teves orelles sentiran darrere teu una veu que dirà: “Aquest és el camí, seguiu-lo”, si és que t’has desviat a la dreta o a l’esquerra.
22 I tindràs per impura la plata que recobreix els teus ídols i per impur el revestiment d’or de les teves estàtues de fosa, i ho rebutjaràs com una cosa fastigosa: “Fora d’aquí”, els diràs.
23 Llavors ell escamparà la pluja sobre la llavor que hauràs sembrat a la terra, i el blat que produirà serà gros i abundant. Aquell dia, el teu bestiar pasturarà en deveses espaioses.
24 Els bous i els ases que treballen la terra menjaran farratge saborós, ventat amb pala i forca.
25 Sobre tota muntanya alta i sobre tot puig elevat hi haurà dolls d’aigua abundant, el dia de la gran matança, quan s’esfondraran les torres.
26 La llum de la lluna brillarà com la llum del sol, i la llum del sol augmentarà set vegades, com la llum de set dies en un de sol, el dia que el Senyor embenarà les ferides del seu poble i guarirà les contusions dels seus cops.

Destrucció d’Assíria

27 Mireu, el nom del Senyor ve de lluny, és ardent la seva ira i densa la seva fumera. Els seus llavis són plens d’indignació, i la seva llengua és com un foc abrusador.
28 El seu alè és com un torrent inundant, que cobreix fins al coll. Ve a garbellar les nacions amb un garbell de destrucció, i a posar una brida a les mandíbules dels pobles per fer-los extraviar.
29 Però vosaltres tindreu cançons, com en la nit de la festa solemne, i tindreu alegria al cor, com la del qui camina al so de la flauta quan puja a la muntanya del Senyor, la Roca d’Israel.
30 El Senyor deixarà sentir la seva veu majestuosa, deixarà veure com descarrega el seu braç amb furor d’ira i flama de foc devorador, amb torbonada, tempesta i pedregada.
31 Quan sentiran la veu del Senyor, els assiris quedaran espaordits. Els assotarà amb una vara,
32 i a cada cop de la vara justiciera que el Senyor descarregui damunt d’ells, sonaran timbals i cítares. I lluitarà contra ells en un combat aferrissat,
33 perquè ja fa temps que té el cremador enllestit, preparat també per al rei. Ampla i fonda és la pira de cremar, i amb llenya abundant: el buf del Senyor l’encendrà com un riu de sofre.