ISAÏES

 29

 

Sobre Ariel
(simbòlicament Jerusalem)

1 Ai, Ariel, Ariel, ciutat on David va acampar! Deixeu passar uns anys i que vagi girant el cicle de les festes,
2 que jo constrenyeré Ariel; hi haurà planys i gemecs, i per a mi serà com un altar de sacrificis.
3 Plantaré el meu campament tot al teu voltant, t’encerclaré amb trinxeres i alçaré contra tu torres d’atac.
4 Llavors, quan estiguis abatut, parlaràs del terra estant; les teves paraules seran ofegades per la pols i la teva veu sortirà de la terra com la d’un espectre, la teva paraula sonarà des de la pols com un murmuri.
5 La multitud dels teus enemics serà com una polseguera fina, la munió dels agressors, com la palla que vola. Però succeirà d’improvís, sobtadament,
6 que el Senyor Totpoderós acudirà al teu costat, amb trons, terratrèmols i gran estrèpit, amb huracà, tempesta i flama d’un foc devorador.
7 Llavors, la multitud de nacions que ataca Ariel es dissiparà com un somni, com una visió nocturna, i també tots els qui fan guerra contra ella i els seus baluards, i els qui l’assetgen.
8 Com l’afamat que somia que menja i es desperta amb l’estómac buit, o com el que té set i somia que beu i es desperta assedegat i defallit, així els passarà a la multitud de nacions que lluiten contra la muntanya de Sió.

Hipocresia i encegament

9 Continueu atònits i atordits, tanqueu els ulls enlluernats. Seguiu ebris, però no de vi; ensopegueu, però no per la beguda.
10 És el Senyor qui ha vessat sobre vosaltres un esperit d’ensopiment; us ha tancat els ulls, profetes; us ha cobert la cara, vidents.
11 I tota revelació ha esdevingut per a vosaltres com les paraules d’un rotlle segellat, que si el donen a un que sap llegir i li diuen: “Llegeix això”, respon: “No puc, perquè està segellat.”
12 I si donen el rotlle a un que no sap llegir i li diuen: “Llegeix això”, respon: “No sé llegir.”
13 El Senyor ha dit: “Ja que aquest poble se m’acosta de paraula i m’honora de llavis enfora, mentre el seu cor es manté lluny de mi, i la reverència que em té és només un manament d’homes, una lliçó apresa,
14 per això, jo seguiré fent meravelles amb aquest poble, prodigis admirables, perquè la saviesa dels seus savis es perdrà, la intel•ligència dels seus entenimentats desapareixerà.”
15 Ai dels qui s’amaguen del Senyor per ocultar els seus propòsits! Que tramen les seves intrigues a l’ombra i diuen: “Qui ens veu? Qui ens coneix?”
16 Que en sou, de perversos! ¿És que el terrisser s’ha de considerar igual a l’argila, perquè un objecte digui del qui l’ha fet: “No m’ha fet pas”, o la terrissa digui del qui li ha donat forma: “No hi entén gens?”

Redempció d’Israel

17 ¿No sabeu que falta molt poc temps perquè el Líban es converteixi en un jardí, i el jardí sigui tingut per un bosc?
18 Aquell dia, els sords sentiran les paraules del llibre, i els ulls dels cecs, lliurats de la foscor i les tenebres, hi veuran.
19 Els humils s’alegraran més i més en el Senyor, i els més pobres dels homes faran festa en el Sant d’Israel.
20 Perquè els violents s’hauran extingit, els burletes s’hauran acabat, i hauran estat suprimits tots els qui busquen fer el mal,
21 els qui amb la paraula fan condemnar un home, els qui paren trampes al jutge i al tribunal i amb falsedat torcen el dret de l’innocent.
22 Per això, el Senyor, el qui va rescatar Abraham, parla així de la casa de Jacob: “Ja no s’haurà d’avergonyir Jacob, ni es ruboritzarà més el seu rostre.”
23 Quan els seus fills veuran l’obra de les meves mans enmig d’ells, santificaran el meu nom; sí, santificaran el Sant de Jacob i reverenciaran el Déu d’Israel.
24 Els esperits esgarriats entraran en raó, i els contradictors acceptaran la instrucció.