EL PENTATEUC

DEUTERONOMI

 23

 

Els exclosos de la comunitat

1 “Qui pateixi trituració o amputació de les parts virils no podrà ser admès a la congregació del Senyor.
2 El bastard no serà admès a la congregació del Senyor; ni a la seva desena generació no podrà ser admès a la congregació del Senyor.
3 No serà admès l’ammonita ni el moabita a la congregació del Senyor; ni a la seva desena generació no podrà ser admès a la congregació del Senyor, ni mai,
4 perquè no us van venir a rebre amb pa i aigua quan éreu de camí a la sortida d’Egipte, i perquè van llogar Balaam, el fill de Beor, a Petor, a Mesopotàmia, a fi que et maleís.
5 Però el Senyor, el teu Déu, no va voler escoltar Balaam, i el Senyor, el teu Déu, va convertir aquella maledicció en benedicció, perquè el Senyor, el teu Déu, t’estimava.
6 No procurareu, doncs, mai de la vida, la seva prosperitat ni el seu benestar.
7 No odiaràs l’edomita, perquè és parent teu. No odiaràs l’egipci, perquè vas ser un exiliat a la seva terra.
8 Els fills que neixin d’ells, a la tercera generació podran entrar a la congregació del Senyor.

La puresa del campament

9 Quan surtis de campanya contra els teus enemics, et guardaràs de tot acte indecent.
10 Si entre els teus hi ha un home que no està net d’impuresa nocturna, sortirà fora del campament i no tornarà a entrar-hi.
11 Al caient de la tarda, es rentarà amb aigua, i a la posta del sol podrà entrar al campament.
12 Tindràs un lloc apartat fora del campament, on podràs sortir.
13 Entre el teu equipatge portaràs una estaca i, quan vagis a fora per les teves necessitats, faràs un clot amb ella, i en acabar, taparàs el teu excrement,
14 perquè el Senyor, el teu Déu, recorre el teu campament per protegir-te i posar a les teves mans els teus enemics; per això, el teu campament ha de ser sagrat, no fos cas que ell hi veiés alguna cosa indecent i es retirés de tu.

Llei d’asil al fugitiu

15 No tornaràs al seu amo l’esclau que vingui a tu fugint del seu senyor.
16 Viurà amb tu, enmig teu, al lloc que ell vulgui, en qualsevol de les teves ciutats que li vagi bé; no l’explotaràs.

Prohibició de la prostitució sagrada

17 Que no hi hagi prostitutes sagrades entre les filles d’Israel, ni prostituïts sagrats entre els fills d’Israel.
18 No portaràs a la casa del Senyor, el teu Déu, el salari de prostituta ni la paga d’un gos, d’un sodomita, en concepte d’ofrena, perquè tant l’una com l’altre són abominació al Senyor, el teu Déu.

Contra la usura

19 No exigiràs del teu germà interès pel diner, ni pels queviures, ni per cap cosa de les que s’acostumen a exigir interès.
20 D’un foraster podràs exigir-ne, però no n’exigiràs del teu germà; així el Senyor, el teu Déu, et beneirà en tot allò que emprenguis a la terra on vas per prendre’n possessió.

Sobre els vots

21 Quan hagis fet un vot al Senyor, el teu Déu, no triguis a pagar-lo; perquè el Senyor, el teu Déu, te’l reclamarà sens falta i hauràs caigut en pecat.
22 Però si t’estàs de fer un vot, no caus en pecat.
23 Allò que ha sortit dels teus llavis ho mantindràs, i compliràs l’ofrena voluntària que has promès al Senyor, el teu Déu, amb la teva pròpia boca.

El dret de collir fruits

24 Si entres a la vinya del teu proïsme, podràs menjar tots els raïms que vulguis, fins a atipar-te’n, però en el teu cistell, no n’hi posaràs.
25 Si entres al sembrat del teu proïsme, podràs arrencar espigues amb la mà; però no passaràs la falç al sembrat del teu proïsme.