DANIEL

 7

 

Visió de les quatre bèsties

1 Durant el primer any de Baltasar, rei de Babilònia, Daniel va tenir un somni i unes visions al seu cap mentre era al llit. Tot seguit va posar per escrit el somni relatant les coses essencials del fet.
2 Això és el que va explicar: “Jo estava mirant, en la meva visió nocturna, i vaig veure que els quatre vents del cel avalotaven la gran mar,
3 i quatre bèsties enormes, diferents l’una de l’altra, emergien de la mar.
4 La primera era com un lleó i tenia ales d’àguila. Mentre jo la mirava, li van ser arrencades les ales, fou alçada de terra i posada dreta sobre els seus peus com un home, i li van donar un cor humà.
5 Tot seguit, una segona bèstia, semblant a un ós i que s’alçava més d’un costat, duia a la boca tres costelles agafades amb les dents, i li van dir això: Alça’t i devora força carn.
6 Després d’això, jo seguia mirant i vaig veure’n una altra, semblant a un lleopard, que tenia quatre ales d’ocell a l’esquena. La bèstia tenia quatre caps i li van donar poder.
7 Després d’això, jo seguia mirant, en les visions nocturnes, i vaig veure una quarta bèstia, espantosa i terrible, extraordinàriament forta, que tenia unes grans dents de ferro; devorava i destrossava, i trepitjava les sobres amb les potes. Era molt diferent de les altres bèsties anteriors i tenia deu banyes.
8 Mentre jo les mirava, una altra banya més petita va sorgir d’entre les deu, que va arrencar tres de les primeres banyes. Aquesta banya tenia ulls, com els d’un home, i una boca que parlava amb arrogància.
9 Vaig seguir mirant fins que es van instal·lar uns trons i un venerable ancià s’hi va asseure. El seu vestit era blanc com la neu, i la seva cabellera era com la llana pura; el seu tron, una flama de foc i les rodes, un foc ardent.
10 Un riu de foc brollava i fluïa del seu davant. Milers de milers el servien, miríades de miríades estaven davant d’ell. El tribunal s’assegué i els llibres foren oberts.
11 Jo vaig mirar, atret per les coses tan arrogants que deia la banya petita. Vaig seguir mirant fins que van matar la bèstia, van trossejar el seu cos i el van llançar al foc devorador.
12 Quant a les altres bèsties, els van prendre el poder, però els van concedir d’allargar la vida fins al temps i el moment determinats.”

Visió del Fill de l’Home

13 “Jo continuava mirant, les visions nocturnes, i heus aquí que amb les nuvolades del cel venia algú semblant a un fill d’home. Va arribar fins a l’ancià venerable i el van presentar davant seu.
14 I li van donar el domini, la glòria i el regne, a fi que tots els pobles, nacions i llengües el servissin. El seu domini és un domini etern, que no serà mai destruït.

Interpretació de la visió

15 “Jo, Daniel, vaig quedar profundament torbat en el meu esperit, i les visions del meu cap m’aterraven.
16 Em vaig acostar a un dels qui presidien i li vaig demanar que em digués la veritat sobre tot allò. Ell em va contestar i em va explicar la interpretació d’aquestes coses:
17 Aquestes quatre bèsties són quatre reis que s’alçaran a la terra.
18 Després rebran el regne els sants de l’Altíssim i el posseiran eternament, pels segles dels segles.
19 Llavors jo volia saber la veritat sobre la quarta bèstia, que era tan diferent de totes les altres, espantosa i terrible, que tenia dents de ferro i ungles de bronze, que devorava i destrossava i trepitjava les sobres amb les potes;
20 i sobre les deu banyes que tenia al cap i sobre aquella que li va sorgir, davant la qual n’havien caigut tres; la mateixa banya que tenia ulls i una boca que parlava amb arrogància i que semblava més gran que les altres.
21 Jo havia vist que aquella banya feia la guerra als sants i els vencia,
22 fins que va arribar el venerable ancià i va fer justícia als sants de l’Altíssim, perquè havia arribat el moment que els sants entressin en possessió del regne;
23 i em digué això: La quarta bèstia serà un quart regne a la terra, diferent de tots els altres regnes, que devorarà tota la terra, la trepitjarà i l’esclafarà.
24 I les deu banyes signifiquen que d’aquell regne sorgiran deu reis, i després d’ells en sorgirà un altre que serà diferent dels anteriors i enderrocarà tres reis;
25 proferirà paraules contra l’Altíssim, maltractarà els seus sants, intentarà canviar els temps i la llei, i els sants seran deixats a les seves mans durant un temps, dos temps i la meitat d’un temps.
26 Però tindrà lloc el judici i li serà pres el domini perquè sigui destruït i anorreat totalment.
27 I el regne, el domini i la grandesa dels reialmes de sota el cel seran donats al poble dels sants de l’Altíssim. El seu regne és un regne etern, i tots els imperis el serviran i l’obeiran.
28 Aquí acaba la seva narració. I jo, Daniel, vaig quedar molt contorbat pels meus pensaments i se’m va empal·lidir el rostre, però vaig guardar per a mi tot aquest afer.”