DANIEL

 11

 

1 Jo també vaig estar amb ell durant l’any primer de Darius, el mede, ajudant-lo i fent-li costat.

Els reis del nord i del sud

2 “Ara, doncs, et mostraré la veritat: Mira, a Pèrsia encara hi haurà tres reis, i el quart serà molt més ric que tots els altres; i quan s’hagi fet fort mitjançant les seves riqueses, incitarà tothom contra l’imperi de Grècia.
3 Després s’alçarà un rei poderós que tindrà un gran domini i actuarà a plaer.
4 Però un cop s’hagi engrandit, el seu domini serà desfet i repartit als quatre vents del cel, si bé no pas a la seva descendència ni amb un domini com el que havia tingut, sinó que el seu regne serà arrencat de soca-rel i passarà a uns altres que no són d’ells.
5 El rei del sud esdevindrà poderós, però un dels seus prínceps serà més fort que no pas ell i estendrà el seu domini sobre un gran imperi.
6 Passats alguns anys, s’aliaran, i la filla del rei del sud s’unirà amb el rei del nord per consolidar la pau, però ella no podrà conservar la força del seu braç ni subsistirà la seva descendència. Serà lliurada, amb les persones del seu seguici, així com el seu fill i el qui la sostenia en aquells moments.
7 Però ocuparà el seu lloc un rebrot de les seves arrels que marxarà contra l’exèrcit, entrarà a les fortaleses del rei del nord, actuarà contra ells i els vencerà.
8 Fins i tot prendrà els seus déus, les seves imatges de fosa i els seus objectes preciosos de plata i d’or, i se’ls endurà com a botí cap a l’Egipte. Durant uns anys es mantindrà allunyat del rei del nord.
9 Aquest penetrarà als dominis del rei del sud, però haurà de tornar al seu país.
10 Però els seus fills es prepararan per a la guerra, reuniran un gran nombre de forces i un d’ells atacarà amb força, envairà com un torrent, i de tornada atacarà les fortaleses.
11 Això farà exasperar el rei del sud, que sortirà a lluitar contra el rei del nord, el qual haurà aplegat una gran multitud, però caurà a les seves mans.
12 En vèncer aquella multitud, el seu cor se n’enorgullirà i n’abatrà molts milers, però no obtindrà una victòria definitiva.
13 El rei del nord tornarà a preparar una multitud més gran que la primera, i, passats uns anys, atacarà amb un gran exèrcit i amb un bagatge abundant.
14 En aquell temps, molts s’alçaran contra el rei del sud, i alguns homes violents d’entre els del teu poble s’aixecaran, perquè es compleixi la visió, però fracassaran.
15 Vindrà, doncs, el rei del nord i aixecarà un terraplè i conquerirà una ciutat fortificada, i les tropes del sud no ho podran aguantar, com tampoc els seus soldats escollits. No els quedaran forces per a resistir.
16 El qui vindrà contra ell farà el que voldrà, i ningú no s’hi podrà oposar. Ocuparà la terra esplèndida i el poder de destruir serà a les seves mans.
17 Projectarà de dominar tot el territori del sud, per això farà un pacte amb ell i li donarà una filla de les dones per dur-li la ruïna, però no ho aconseguirà, i fracassarà.
18 Després es girarà cap a les illes i en conquerirà un gran nombre, però un príncep acabarà amb la provocació que haurà fet, i fins farà recaure el mateix oprobi damunt seu.
19 Després es girarà contra les ciutadelles del seu país, però ensopegarà, caurà i desapareixerà.
20 Al seu lloc se n’alçarà un altre que farà passar un cobrador de tributs per la part més esplendorosa del regne, però en pocs dies serà destruït, i això no serà en públic ni en una guerra.
21 El seu lloc l’ocuparà un home menyspreable, que no haurà estat reconegut com a rei. Vindrà d’improvís i prendrà el poder per mitjà d’intrigues.
22 L’exèrcit invasor s’enfonsarà davant seu com en una riuada; seran totalment destruïts, juntament amb el príncep de l’aliança.
23 Quan hagi aconseguit un pacte amb ell, actuarà amb enganys i creixerà, i es farà fort amb poca gent.
24 Vindrà d’improvís sobre les regions riques de la província, i farà el que no van fer els seus pares ni els pares dels seus pares: repartirà botí, despulles i riqueses entre els seus, i farà plans per atacar les places fortes. Però això no durarà gaire.
25 Excitarà la seva força i el seu cor per atacar el rei del sud amb un gran exèrcit; i el rei del sud entrarà a la guerra amb un exèrcit gran i poderós, però no podrà vèncer, perquè tramaran complots contra ell.
26 Els mateixos que compartien amb ell els àpats, el destruiran; el seu exèrcit serà engolit, i cauran molts morts per l’espasa.
27 Els dos reis tramaran interiorment de fer-se mal i, asseguts en una mateixa taula, es diran mentides; però no els servirà de res, perquè el temps fixat encara no haurà arribat.
28 Se’n tornarà al seu país amb grans riqueses. Projectarà de fer mal a l’aliança santa, i, quan l’hagi fet, tornarà al seu país.
29 Quan arribi el moment es dirigirà de nou contra el país del sud, però aquesta vegada no resultarà com la primera.
30 Perquè vindran contra ell les naus de Quitim; es desanimarà i tornarà enrere. Indignat contra l’aliança santa, posarà en practica el seus plans i es girarà per entendre’s amb els qui abandonen l’aliança santa.
31 Enviarà tropes que profanaran el santuari i la fortalesa, faran cessar el sacrifici perpetu i establiran l’abominació devastadora.
32 Amb afalacs, seduirà els violadors del pacte; però el poble d’aquells qui coneixen el seu Déu es mantindrà ferm i reeixirà.
33 Els savis del poble instruiran molta gent, però trontollaran per un temps a causa de l’espasa, el foc, l’exili i el pillatge.
34 Durant la seva caiguda rebran una petita ajuda, si bé molts se’ls uniran per interès propi.
35 També alguns dels savis trontollaran a fi de ser depurats, purificats i blanquejats per als darrers temps, ja que el temps fixat encara ha de venir.
36 El rei actuarà al seu albir, s’enorgullirà, s’exaltarà per damunt de tots els déus, dirà coses espantoses contra el Déu dels déus i hi reeixirà fins que la còlera sigui consumada, perquè allò que s’ha decretat es complirà.
37 No respectarà els déus dels seus avantpassats, ni al preferit de les dones, ni farà cas de cap déu perquè s’exaltarà per damunt de tots ells.
38 Tanmateix, honorarà al seu lloc el déu de les fortaleses, un déu que els seus avantpassats no van conèixer. L’honorarà amb or, plata, pedres precioses i objectes de gran valor.
39 Amb aquest déu estranger atacarà les places fortes, i omplirà d’honors els qui el reconeguin i els repartirà les terres com a recompensa.
40 Però, en el temps de la fi, el rei del sud s’enfrontarà amb ell, i el rei del nord l’escometrà com una tempesta, amb carros, cavalleria i moltes naus; envairà les terres i passarà pel país com una torrentada.
41 Entrarà a la terra esplèndida i seran molts els qui sucumbiran; però Edom, Moab i la millor part dels fills d’Ammon escaparan de les seves mans.
42 Estendrà la seva mà sobre altres territoris, i el país d’Egipte no se n’escaparà.
43 S’apoderarà de tots els tresors d’or i de plata i de tots els objectes valuosos de l’Egipte. Els libis i els etíops li aniran al darrere.
44 Però unes notícies de l’orient i del nord el torbaran, i sortirà amb gran indignació disposat a destruir i a exterminar-ne molts.
45 Plantarà els seus pavellons reials entre els mars, vora la muntanya gloriosa i santa. Llavors arribarà la seva fi, i ningú no vindrà a ajudar-lo.